İstanbul'da 1961'ta marangoz, ayakkabıcı gibi üretimler yapmak üzere kurulan ancak aradan geçen süre içinde faaliyet alanlarını kozmetik ve kimyasal üretim gibi çevreyi kirleten işkollarına çeviren küçük sanayi siteleri hakkında araştırma başlatılıyor. 2012 itibarıyla 105 bin şirketin faaliyet gösterdiği 470 adet küçük sanayi sitesi bulunuyor. Bunların önemli kısmında ise kimyasal atık toplama merkezi ve arıtma tesisi yok. Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarının da güncellenmediği bu siteler, hem yeraltı su kaynaklarını hem de denizi kirletiyor. Üretim sırasında ortaya çıkan atıkların modern arıtma tesislerinden geçirilmesi gerekirken bunu yapmayan siteler, İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Çalışma Bakanlığı tarafından denetime alınıyor. Konuyla ilgili ilk somut adım bir işadamının yaptığı ihbarla atıldı. İşadamının avukatı savcılıklara ve Çalışma Bakanlığı'na yaptığı şikâyette, küçük sanayi sitelerinin yöneticileri hakkında inceleme başlatılmasını talep etti. 

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU 
Avukatın verdiği bilgiye göre müvekkilin gönüllü olarak Nisan 2002-2014 arasında, zehirli ve kanser yapıcı özellikler içeren sanayi sitelerini ve tehlikeli kimyasalları ithal eden firmaları inceledi. Bulgularını da bir dosya içinde ilgili bakanlıklar ve Cumhuriyet Başsavcılıkları'na ihbar ve şikâyet dilekçesi şeklinde ulaştırdı. Sağlık Bakanlığı'na kayıtlı 3 bin 250 'organik katkılı ürün üretiyorum' diyen şirketin olduğunu belirten avukat, "Bu firmaların her ürün için bildirimde bulunması gerekiyor. ÇED raporlarının yeniden gözden geçirilmesini talep ettik" dedi. 

İŞ GÜVENLİĞİ DENETİMİ DE YAPILIYOR
Aynı şikâyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na da yaptıklarını söyleyen avukat, bakanlıktan 'denetim yapıyoruz' yazısının geldiğini belirtti. Haziranda gelen yanıtta göre küçük sanayi sitelerinin hepsinin aynı anda denetiminin zor olduğu ancak, bakanlık müfettişlerinin tehlikeli üretim yapan firmalarla ilgili sıkı kontrol uyguladığı ifade edildi.