Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, “mucize” diye tanıtılan zayıflama hapları ve bitkisel ürünlere karşı uyardı, “Fazla kilolardan kurtulmak için doğal yöntemleri kullanın” dedi.

Hiçbir ürünün mucizevî etki sağlamayacağını bildiren Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, Türkiye’de herhangi bir kaydı olmadan internet üzerinden satılan ürünlerin büyük bir sorun olduğunu söyledi, ''İnternetten sağlıkla ilgili ürün satın alınmamalı'' dedi.

Sağlıkla ilgili ürünlerin mevzuatla çizilen sınırın dışında tanıtılması ve reklamların da bir sorun olduğunu dile getiren Kerman, şu noktalara vurgu yaptı: ''Bir hastalığın tedavisini, hem de olağan üstü biçimde çözdüğü, aynı anda farklı mekanizmalara sahip hastalıklarda etkili olduğu ileri sürülen ürünlerle ilgili kimi zaman dini inançları, hassas noktaları kullanarak reklamlar yapılıyor. Ayrıca içine ilaç kimyasalları karıştırılarak daha etkili hale getirilen tehlikeli ürünler de söz konusu. Abartılı biçimde, herhangi bir hastalığa iyi geldiği ya da kilo kaybı sağladığı ileri sürülen, 'hızlı', 'etkili' diye çarpıcı ifadeler kullanılan ürünlere dikkat edilmeli.''

''MUCİZEVİ ETKİ YOKTUR''

Hiçbir ürünün mucizevi etki sağlamadığını vurgulayan Kerman, ''Hakkında araştırma yapılmamış doğal bir ürün kalmadı. Bütün bitkileri, hayvansal ürünleri bilim adamları inceliyor. Bugün bilimin gösterdiği gerçekler ışığında bir mucizevi etki beklenmiyor. Bu pazarlananlar zaten vatandaşın bildiği ürünler. Bu illegal alanda faaliyet gösterenlere karşı sağlık beyanlarını denetleme yetkisine sahip olarak hukuki mücadele başlattık. Çeşitli davalar açtık, bunların takipçisiyiz'' dedi.

Bu ürünlerden zarar görenlerin söz konusu davalara müdahil olması için yardımcı olduklarını anlatan Kerman, ''Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı'' diye satılan ürünler konusunda da şu uyarıları dile getirdi: ''Bizim Bakanlığımızın ismi kullanılarak satışı yapılabilecek hiçbir ilaç mevcut değil. Reçeteli veya reçetesiz ilaçlar, sadece ilk kez piyasaya çıkarken gazete ve sağlık mecmualarında ilanla tanıtılabilir. Bunun dışında tanıtım yapılamaz. Zaten ilacın tanıtım koşullarında çok sıkı kurallar işliyor ve hiçbir şekilde topluma tanıtımı içermiyor. Tıbbi cihazlarla ilgili de tanıtım faaliyetlerini kontrol altında tutuyoruz. AB'de ilk kapsamlı yönetmeliği biz çalışıyoruz, bir taslak oluştu.''

''SAĞLIKTA REKLAM YOLUYLA PARA KAZANILAMAZ''

"Sağlık, insanların reklamlar yoluyla para kazanabilecekleri bir alan değil, hiçbir zaman da olmayacak'' vurgusunu yapan Kerman, sağlık ürünlerinin promosyonel satışına izin vermeyeceklerini belirtti.

Hastaların sağlık ürünleriyle sağlık danışmanları olmaksızın karşılaşmasını istemediklerini ifade eden Kerman, ''Bakanlığımızın adı kullanılarak hiçbir ürün pazarlanamaz. Tanıtımı böyle yapılan hiçbir ürünün bizim tarafımızdan sahiplenilmesi mümkün değil'' dedi.

ZAYIFLAMA HAPLARINA DİKKAT!

Sağlık Bakanlığı'nın obezite kampanyasıyla zayıflama haplarına yönelinebileceği endişesi taşıdıklarını dile getiren Kerman, şunları söyledi: ''Bakanlığımız obeziteyle ilgili bir program başlattı. Bu sorun daha büyük tehlike haline gelmeden önü alınmalı, ama burada sağlığı tehlikeye düşürecek açılıma izin vermeyeceğiz. Bakanlığımızın çalışmalarında buna karşı tamamen spor, yemek alışkanlığının değiştirilmesi gibi doğal yollarla mücadele edeceğiz. Yaşam tarzı merkeze alınacak. İnsanların bu noktadaki zaaflarını kullanmaya çalışmak isteyenlere dikkat edilmeli. Bakanlıktan izinsiz tanıtımlara itibar edilmemeli.''

Bu ürünlerin kısa sürede mucizevi şekilde kilo verdireceği şeklinde pazarlanmasının yanlış olduğunu belirten Kerman, bunların içine ilaçlarda bulunan tehlikeli kimyasalların karıştırılacağı ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Kerman, bu tür kimyasalların hayati tehlike yaratabileceğini veya kalıcı hasarlara yol açabileceğini de sözlerine ekledi.