Atatürk’ün emriyle ipekböcekçiliğini geliştirmek ve sınai olarak değerlendirmek için 1925 yılında Bursa’da kurulan İpekiş, kırışmayan, zayıflatan kumaşlarıyla Versace, Fendi gibi dünya moda devlerini peşinde koşturuyor.

Türkiye’nin ilk yünlü kumaş fabrikası da olan İpekiş’in Genel Müdürü Aşkın Kandil, son olarak cilt bakımı yaparak zayıflatmaya yardımcı olan Slimming kumaşları ürün yelpazelerine eklediklerini dile getirdi. Kandil “İç pazara 10 bin metre, dış pazara 5 bin metre ürettik. Talebe göre miktarı artıracağız. Bu kumaş kadınlardan daha çok ilgi gördüğü için kadın kıyafetlerinde kullanılıyor” dedi. Bütçelerinin yüzde 5’ini Ar-Ge ve Ür-Ge’ye ayrıldıklarını dile getiren Kandil, Rudolf-Duraner ile teknolojik işbirliğinde olduklarını ve kendilerine ait 14 kişilik Ar-Ge ekibinin anti stres kumaşlar üzerine çalıştıklarını vurguladı.

Yeni ürünle kötü koku tarih oldu

Şu anda en popüler olan kumaş modellerinin su, leke, koku tutmayan, kırıştırıldığında eski haline dönen ve anti bakteriyel kumaşlar olduğunu anlatan Kandil, yaz aylarının gelmesiyle de parfümlü kumaşlara ilginin artacağını anlattı. 

Kandil “Tere ve kokuya yönelik çalışılmış bir Ar-Ge çalışması. Kadınlarda ve erkeklerde ayrı ayrı deneyerek test ettiğimiz kokularla nanoteknolojil kapsülleri kumaşın içine yerleştirerek takım elbiseleri ürettik” dedi. Geçen yıl yüzde 12 büyüyen şirketlerinin 30 milyon lira ciro elde ettiğini belirten Kandil, “Porföyümüzün gelişmesine bağlı olarak artan talebe yetişmek için 2 milyon Euro’luk dokuma yatırımı yapacağız. Bu sayede hem 2 milyon metre olan üretim kapasitesini yüzde 30 artıracağız. Hem de yüzde 12 büyüyeceğiz” dedi.

45 milyon dolar yatırım

Fabrikanın 1991 yılında Tarman Group tarafından alındığını ve bugüne kadar altyapı, çevre ve teknolojiyi tamamen yenilemek için 45 milyon dolarlık yatırım yapıldığını söyleyen Kandil, İpekiş’in bugün parfümlü, su, yağ itici, kir tutmayan, kırıştırıldığında deformasyona uğramayan ‘Bionic Finish yüzde 100 yün kumaş koleksiyonu’ Versace, Christian Dior, Fendi, Armani, Max Mara Austin Reed, gibi markalar tarafından kullanıldığını söyledi. Kandil “Bir sonraki aşamada isteyen müşterilere istedikleri parfümü kumaşlarına uygulayacağız. Nano kapsüllerdeki parfümler, kumaşların içine yerleşecek ve patlayarak etrafına parfüm kokusu bırakacak. 

Parfüm kapsülleri milyonlarca adet olduğu için 10 kuru temizleme süresi kadar dayanıyor” dedi. Group olarak satışlarının yüzde 60’ını iç piyasaya yaptıklarını belirten Aşkın Kandil, ağırlıklı olarak ABD, Rusya, İtalya, Fransa, İngiltere ve İran pazarıyla çalıştıklarını söyledi. 2010’u yüzde 12 büyümeyle kapatan markanın 2011 hedefinin ise yüzde 12 olduğunu sözlerine ekleyen Kandil, 2011’in ikinci yarısında yeni bir dokuma yatırımına hazırlandıklarını ve yurt içinde ise başta Sarar, Bisse, Kiğılı, İpekyol, Yargıcı’nın yanı sıra ve iç pazar ihracatçı konfeksiyon markası olarak faaliyet gösteren birçok takım elbise markasına satış yaptıklarını söyledi. Kandil ayrıca ABD’ye de döşemelik kumaş ihraç ettiklerini belirtti. 

SILVERPLUS İPEKİŞ ÜRÜNLERİNDE KULLANILIYOR

Cilt bakımı yapan gümüşlü kumaş


İpekiş, gümüş iyonları ile ferahlık ve hijyen sağlayan Silverplus antibakteriyel teknolojisini yüzde 100 yün takım elbiselik kumaş üretiminde uyguladı. İpekiş Genel Müdürü Aşkın Kandil “Silverplus ciltteki zararlı bakterilerle savaşıyor ve zararlı etkilerini ortadan kaldırıyor. İpekiş’in tüm yüzde 100 yün kumaşları gibi kuru temizleme yapılabilen bu ürün, uluslararası test laboratuvarları tarafından onaylandı. Alman Rudolf Chemi’nin geliştirdiği Silverplus’ıniçerdiği gümüş iyonları ile yapılan ferahlık ve hijyenik apre sayesinde yünlü giysi üzerindeki engellenemeyen bakteri çoğalması önlenmekte, deri yüzeyindeki doğal denge korunmaktadır” dedi.

Kandil, gümüş iyonlarının yünlü kumaş gibi bakteri üremesine uygun ortamlarda devreye girerek çoğalmalarını engellediğini söyledi