Altın çilek zayıflamada etkili değilmiş
 
Sağlıklı zayıflamanın ve sağlıklı yaşamanın yolunun doğru beslenmekten ve düzenli egzersiz yapmaktan geçtiğini belirten diyetisyen Gizem Tutar, Medyada 'zayıflamanın formulü' olarak lanse edilen Altın Çilek'in bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir zayıflatıcı ve yağ yakıcı etkisinin olmadığının söyledi.
 
SADECE SU ATIYOR
 
Sporsuz ve diyetsiz zayıflama vaadiyle aktarlarda kilosu 55-120 TL arasında değişen fiayatlarla satılan Altın çilek'in kapsullerinin de piyasada olduğunu belirten Tutar, "Altın Çilek idrar söktürücü ve ishal yapıcı etkileri nedeniyle vücuttan su atımına neden oluyor. Bu kullanan kişilerde kilo verme yanılgısına neden oluyor. Altın çilekle vücuttan bir miktar su atılsa bile, kaybedilen vücut ağırlığı yağ kitlesinden olmuyor" dedi.
 
Tutar, son yıllarda altın çilek meyvesinin güçlü bir antioksidan olduğunun ve bu nedenle kansere karşı koruyucu etkisi olabileceğinin de üzerinde durulduğunu belirtirken, bu konuda 1980'li yıllarda yapılan ve 2000'li yıllarda fareler üzerinde tekrarlanan bilimsel çalışmalara göre, yutak ve akciğer kanserlerine karşı koruyucu etkisi olabileceğinin düşünüldüğünü söyledi. Gizem Altın Çilek'in yüksek lif ve C vitamini içeriği nedeniyle, Özellikle kabızlık problemi yaşayan kişilerin günde 10-15 gram kadar tüketebileceğini söyledi.
 
Altın Çilek rehberi
 
Tutarlı Diyet'in beslenme uzmanı Gizem Tutar, yapılan bilimsel çalışmalar doğrultusunda, yurtdışından elde edilen verilere göre Altın Çilek'ten kimlerin, ne şekilde uzak durması gerektiğini şöyle anlattı:
 
Altın çileğin alt türlerinden birinin hafif kan sulandırıcı etkisi olabileceğinden ötürü, kan sulandırıcı ilaç alanlar kullanmamalı.
Yapılan bir araştırmalarda, tansiyon düşürücü etkisi olabileceği düşünüldüğünden, düşük tansiyon hastaları yememeli.
Kronik ishal sorunu olanlar kullanmamalı.
Herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle diüretik etkili, yani vücuddan idrar yoluyla su atılmasını sağlayan ilaçları kullananlar da bu meyveyi tüketmemeli
 
yenişafak