İkisiyle birlikte baş etmek mümkün mü? Beslenme uzmanlarına göre yanıt, kesinlikle 'evet'. Sağlıklı bir diyette besinlerin vücudun bağışıklık sistemini bozmadan kişinin kilo vermesine yardımcı olması gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Aylin Yılmaz, bu dönem özellikle antioksidan bakımından zengin olan besinlerden oluşan diyetlerin öne çıktığını söyledi.

Yılmaz, lif düzeyi yüksek, metabolizmayı artıran besinlerle; C vitamini başta olmak üzere birçok vitamin ve minerale sahip meyve ve sebzeleri bir araya getirerek oluşturdukları yeni diyetlerin büyük ilgi gördüğünü ve sağlıklı zayıflattığını söyledi. Enfeksiyon hastalıklarına karşı ciddi bir savaş başlatmak için bedeninin de hazır olması gerektiğini de söyleyen Yılmaz, bu yıl nar, armut, yeşil çay, yaban mersini ve fındığın sağlıklı kilo vermek isteyenlerin en gözde besinleri olduğunu belirtti.

FORMÜL-1
Yaban Mersini Diyeti (4 gün)
Kalkış: 1 çorba kaşığı kuru yaban mersini
Sabah: 1 dilim peynir ve roka, yarım simit
11.00: Havuç ve portakal suyu
Öğle: Zeytinyağlı 6 kaşık sebze,
250 gr yoğurt (light) ve mercimek çorbası
15.00: Yarım çay bardağı yaban mersini
17.00: 250 gr yoğurt ve 4 kuru kayısı,
2 tam ceviz
Akşam: Sebze çorbası ve 4 kaşık tavuklu sebze yemeği
Gece: 2 kivi ve 1 çay bardağı süt (light)

FORMÜL-2
Yeşil Çay ve Ceviz Diyeti (4 gün)
Kalkış: 1 bardak yeşil çay
Sabah: 4 kaşık müsli ve yoğurt (250 gr)
11.00: 2 parmak kalınlığında cevizli kepekli kek ve yeşil çay
Öğle: Izgara tavuk ve ızgara sebze tabağı
15.00: 1 kase yoğurt
17.00: 2 mandalina veya 2 kivi veya 1 portakal
Akşam: Çorba, yoğurt ve salata
Gece: 4 kuru kayısı

Kısa sağlıklı sokan besinler
Diyetisyen Aylin Yılmaz, bu kış trend olan ve diyetlerde kullanılan besinlerin değerlerini şöyle açıkladı:
l Nar: Nar suyundaki antioksidan miktarı, yeşil çay, kızılcık ve portakal suyuna göre 3 kat daha fazladır. 1 bardak nar suyu, 4 bardak kızılcık suyu ile aynı seviyede antioksidan madde içerir, narda ayrıca C vitamini, demir ve potasyum bulunur. Narın 100 gr'ında 20 mg C vitamini olmakla birlikte 62 kalori içermektedir. Bağışıklık sistemi için önemli olan nar, ishale karşı da etkilir. Ancak içerdiği bazı maddeler yüzünden mide ve bağırsak hastalığı olanların, küçük çocukların ve hamilelerin fazla kullanmamaları gerekir.
l Kuru baklagİller: Lif deposudur. Bitkisel protein, kalsiyum ve potasyum bakımından zengindir.
l Kuruyemiş: Fındık protein bakımından zengindir. İçeriğindeki E vitamini cilt bakımı için gereklidir. Bitkisel yağ içerdiğinden vücut yağını yakmada yardımcıdır.
l Kepekli ve yulaflI gevrekler: Lif bakımından zengin olan gevrekler gün içinde enerji dengesini sağlarken yağ yıkımına da yardımcıdır.
l Muz: Kılcal damarları ve kan dolaşımını düzenlemek için seçilebilecek ideal bir besindir. Potasyum ve B6 vitamini bakımından zengindir ve ödeme karşı savaşır. Magnezyumdan da zengin olan muz, kilo kontrolü için seçilebilecek bir meyve çeşididir.
l Armut: Toksinlerden arındırıcı en etkili besinlerden biridir. Lenflere yardımcıdır. Yavaşlayan metabolizmayı harekete geçirecek lodin mineralinden zengindir. Lif ve potasyum bakımından da zengin olan armut, sıvı tutmasını engeller.
l Kuşkonmaz: Damarları güçlendirici etkisiyle selülitle mücadele eder. Ayrıca kan basıncını da düzenler. A ve C vitamininden de zengin olan kuşkonmaz, cildi de güçlendirir. İçeriğindeki B vitamini ise dolaşım ve lenfleri güçlendirmeye yardımcı olur.
l Kuru meyveler: Potasyum bakımından zengin olan erik, incir ve kayısı gibi besinler depolanan sıvıyı dengede tutar. Lif bakımından zengindirler ve hazmı kolaylaştırır böylece vücudun toksinlerden arınmasını da sağlarlar. Çinko bakımından da zengin olan kuru meyveler, yağ yıkımına da yardımcıdır.
l Satsuma: (Küçük portakal) İçerdiği folik asit ve C vitamini sayesinde öksürüğü önler.
l Tarçın: Mideyi düzene sokar. Kusmayı engeller. Bal veya limon suyuyla birlikte alındığında boğazdaki yanmaları keser.
l Hardal: Midenin gaz çıkarmasına yardımcı olur. Sindirim sistemini düzenler, mide ağrılarını giderir. En fazla bir çay kaşığı alınmalıdır.
l Nane: Grip mikrobuna karşı savaşır. Nane çayı, baş ağrısı, grip, stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da pozitif etki gösterir.
l Papatya çayı: Bağırsak yollarında toplanan gazı çıkartır, sindirim sistemini düzenler, mide ağrısını keser.
l Meyan kökü: Adrenalini yükseltir, insanın strese girmesini engeller, kan basıncını düşürür.
l Zerdeçal: Karaciğer rahatsızlıklarının yanı sıra sindirime de yardımcı olur.
l Marul: Bileşimindeki A vitamini enfeksiyonlara karşı direnci artırır. Su ve lif içeriğinin yüksek olması nedeniyle zayıflama diyetlerinde her öğün salatalarda tüketilebilir. Çok düşük enerjilidir. Bir porsiyonda (100 gramında) yaklaşık 14 kalori içerir.
l Pırasa: Besleyici değeri çok yüksektir. Zeytinyağlı yemeğini yaparken pirinç değil de bulgur kullanılması kan şekerinizle dost yemek yapmanızı sağlar. Posa miktarı yüksek olduğu için bağırsak çalışmasına yardımcıdır. Bir porsiyonda (100 gramında) yaklaşık 52 kalori içerir.
l Portakal: Antioksidanlar ile dolu bir meyvedir. A, C ve E vitaminleri ile kanser riskini artıran serbest radikallerin oluşumunu engeller. İçeriğindeki lifler sayesinde kolesterolü düşürücü etkileri bulunmaktadır. Bir porsiyonda (100 gramında) yaklaşık 49 kalori içerir.

Enerji salatası:
Bol roka, 6 adet dilimlenmiş kırmızı küçük turp, 8 kiraz domates, 1 doğranmış kereviz sapı, 1 avuç soya fasulyesi filizi, 2 adet rendelenmiş havuç, 1 avuç dereotu, 2 tatlı kaşığı kabak çekirdeği ve 4 tam ceviz, bol limon ve greyfurt suyu.
YarIn: Metabolizmayı hızlandıran vitamin deposu altın çilekle zayıflayın./akşam