Çikolataya dayanamayan biriyseniz sorunun çözümü oldukça basit olabilir. Paketin tamamını tek parça hâlinde yemek yerine küçük parçalara bölmeyi deneyin.

Kesin olarak belirlenemese de uzmanlar optik yanılsama sonucu beyin ve midenin parçalanmış yiyeceği tek parça hâlinden daha büyük algılaması ihtimali üzerinde duruyor. Benzer şekilde, bölerek yenilen bir parça kek, bütün hâlinden daha doyurucu olabiliyor.

ABD’li araştırmacılar 300 üniversite öğrencisiyle birlikte yaptıkları araştırmada öğrencilerin yeme alışkanlıklarını yakından inceledi.

Öğrencilerin bir kısmına bütün simit verilirken diğer gruba ise aynı boyutta ancak dörde bölünmüş simitler verildi.

20 dakika sonra ise deneklere bir başka yemek verilerek istedikleri kadar yiyebilecekleri söylendi.

Simidi dörde bölünmüş öğrenciler, ortalama olarak hem simitten hem de ardından sunulan yemekten, diğer gruba göre, daha az yediler.

Diğer bir açıklama ise parçalara bölünmüş yemeğin daha yavaş yenmesi ve vücudun açlık hissini daha kolay bastırmasına olanak sağlaması.

Fareler üzerinde yapılan bir deney ise bu sonuçları destekler nitelikte.

İçinde aynı derecede kalori ve besin değerine sahip parçalanmış ve bütün bir parça peynirin bulunduğu labirente bırakılan fareler, parçalanmış olan peyniri tercih ettiği gözlemlendi.

Arizona State Üniversitesi’nin bu deneylere dayanarak hazırladığı raporda diyet yapanların yemeklerini bölerek yedikleri takdirde hem porsiyon hesabını kontrol altında tutabilecekleri hem de daha az yiyerek doyma hissini tatmin edebilecekleri vurgulandı.

NTV