Alkollü içkilerdeki Özel Tüketim Vergisi"ne (ÖTV) yapılan yüzde 30"luk rekor artışa Maliye Bakanı Mehmet Şimşek"ten ilginç bir savunma geldi: “Bizim için gelir değil, vatandaşın sağlığı önemli.” İçki üreticileri ise vergi artışından şoke oldu. Üretici firmalar, verginin kendilerini yüksek zamma zorladığını vurgulayarak, “Zam oranı % 15"leri bulabilir” dediler.


Bakanlar kurulunun önceki gece alkollü içeceklerde yaptığı yeni vergi ayarlamasıyla, litrede rakının ÖTV"si 39.6 liradan 51.48 liraya, cin ve votkanın 44 liradan 57.2 liraya, taze üzüm şarabının 1.95 liradan 2.44 liraya, biranın ise 0.35 liradan 0.44 liraya yükseldi. Birada yüzde 63, diğer alkollü içkilerde yüzde sıfır olarak uygulanan nispi vergilerde ise değişikliğe gidilmedi.

Vergi artışını değerlendiren Şimşek, yüzde 30"luk ÖTV zammının tüketiciye yüzde 4 ile yüzde 12.5 arasında zam olarak yansımasını beklediklerini söyledi. Şimşek son 1.5-2 yıldır tütün ürünlerine ciddi anlamda vergi artışı getirdiklerini hatırlatarak, vergilerdeki artışı şöyle savundu: “2011 yılı için çok rahat bir bütçe yaptık. Birkaç konuda tedbire ihtiyacımız vardı. O adımları da attık. Sigara olsun, trafik cezaları, alkollü içkiler olsun, bize hiç gelir gelmese de önemli olan insanlarımız sağlıklı yaşasın.”

ÜRETİCİ FİRMALAR ŞOKE OLDU




Vergi artışı alkollü içki üreticilerini ise hem şoke etti hem de kaygılandırdı. Doluca Şarapları"nın Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Kutman zamların kayıtdışılığı patlatmasından endişeli. “Satışlarımız düşeceği için toplanan vergi de büyük ihtimalle aynı seviyede kalacak” diyen Kutman, kayıtışında büyük bir artış olacağını öngördüklerini vurguladı. Topkapı Rakı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Acar, ürünlerinin yüzde 80"ine yakın kısmının vergi olacağını ifade ederken, Corvus Şarapları Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Soley ise geçen yıl soluk alıp, vergi borçlarını ödediklerini ancak üzerlerine ciddi bir yük binerse yeni bağ ekimlerini durdurmak zorunda kalabileceklerini vurguladı. Soley, “O bağa yapılacak harcamaları ve yatırımları ÖTV ile karşılamamız mümkün olmayabilir. Büyümeyi ikinci plana iteceğiz. Ucuz şarap üretimini ciddi etkiler” dedi.

"SAĞLIK VERGİSİ" GÜNDEMDE

Hükümetin sigara ve içkiye sağlık vergisi de getirmesi gündemde. Geçen günlerde Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, “SGK"nın gündeme getirdiği sağlık vergisiyle ilgili biz de bir çalışmada bulunacağız. SGK"ya sosyal değerlendirmelerimizi de iletiriz. Vergiyle ilgili kurumsal görüşümüzü paylaşırız” dedi.