Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarındaki artış, sınır kentlerinde yaşayan vatandaşları komşu ülkelerden akaryakıt temin etmeye yöneltti.

Son yapılan benzin zammıyla Türkiye'de benzin fiyatı 4 lirayı bulurken, son zamlardan sonra Kilis, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Mardin, Hakkari ve Şırnak'ta yaşayan vatandaşlar ucuz benzin için Suriye'ye akın etmeye başladı.

Suriye'de benzinin litresi 1 lira 40 kuruş. Kilis'te benzin yaklaşık 4 lirayken, 25 kilometre uzaklıktaki Suriye'nin Azaz kentinde benzin 1 lira 40 kuruştan satılıyor.

Özellikle sınıra yakın olan Kilis başta olmak üzere Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Mardin, Hakkari ve Şırnak'taki vatandaşlar ucuz benzin nimetinden bolca yararlanıyor. Türkiye'nin aksine Suriye'de 55 litrelik bir depo sadece 75 liraya doluyor.

Fakat konu istismar edilmeye başlanınca iki ülkenin yetkilileri ticari araçlara yönelik benzin-mazot denetimleri başlattı. Buna göre, Suriye Türkiye'den geçen taksilere 20 litre, tırlara 600 litre, kasalı araçlara ise 400 litre sınırlaması getirdi.

Limiti aşan araçlarda ölçüm yapılıyor ve her litreye 18 dolar ceza kesildiği belirtiliyor.

Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gaziantep Gümrük Muhafaza Başmüdürü Semih Baydemir, Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarının yüksek olmasının, bazı vatandaşları çeşitli önlemler almaya ittiğini ifade etti.

Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarının komşu ülkelerdeki fiyatlardan yüksek olmasının kaçak akaryakıtı cazip hale getirdiğine dikkati çeken Baydemir, şunları anlattı:

''Sorumluluk alanımızda bulunan Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis illerindeki sınır gümrük kapılarında kaçak akaryakıtta karşı ciddi bir mücadele veriyoruz. Geçen yıl 3 sınır kapımızda araçlarda yaptığımız aramalarda, 310 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirdik. Akaryakıt fiyatlarındaki artış, kaçak akaryakıtı cazip hale getiriyor. Bu bütün dünyada geçerli olan bir ölçüdür. Bazı vatandaşlarımızın ise günü birlik gittikleri komşu ülkelerden akaryakıt getirdiklerini görüyoruz, bu da iş yükümüzü ciddi şekilde artırıyor. Çünkü, yolcu ve araç giriş çıkışı beraberinde bize iş yükü getiriyor.''

Geçen yıl Kilis Öncüpınar Gümrük Kapısından 1 milyon 930 bin, Gaziantep Karkamış Gümrük Kapısından 105 bin, Şanlıurfa Akçakale Gümrük Kapısından ise 602 bin kişinin giriş çıkış yaptığını ifade eden Baydemir, ''Kilis'ten günde 5-6 bin kişi, Şanlıurfa'dan, 700 ile 2 bin kişi ve Gaziantep'te ise günde 3-4 bin kişi günü birlik giriş çıkış yapıyor. Bu kişilerin büyük bölümü yasal hakları olan çeşitli eşyalar ile araçlarının depolarını benzinle doldurup dönüyorlar. Türk vatandaşlarına ülkeye girişte yasal olarak kendilerine tanınan depolarına benzin doldurma veya bazı hediyelik eşya getirme haklarına engel olmamız söz konusu olamaz'' diye konuştu.

-SURİYE'NİN ARAÇLARINDAN TRİPTİK İSTEMİYORUZ-

Türkiye'ye giriş yapan Suriye plakalı araçlardan Triptik belgesi istemediklerini belirten Baydemir, ancak Suriye tarafının ise Türk plakalı araçlardan Triptik belgesi istediğini, belirtti.

Suriye'ye giriş yapan Türk plakalı dizel araçlardan triptik belgesi olsa bile motorin yakıtı kullandığı gerekçesiyle Suriye makamlarının 100 dolar para talep ettiğine dikkati çeken Baydemir, sözlerini şöyle tamamladı:

''Biz ülkemize giriş yapan hiç bir Suriye plakalı araç sürücüsünden triptik belgesi istemiyoruz. Ayrıca, Suriye plakalı araçlardan ister benzin tüketsin, ister motorin tüketsin hiç bir şekilde para talep etmiyoruz. Ama Suriye tarafının bizim araçlardan triptik belgesi veya motorin tüketen araç sahiplerinden 100 dolar para talep etmelerini doğru bulmuyoruz. Ancak, bu durumu ilgili makamlara iletmişiz umarım en kısa zamanda bu haksızlık giderilir.''

A.A