Türk çiftçisinin sorunlarına değinen Bayraktar, gübre fiyatının bir yılda yüzde 47, mazotunkinin yüzde 24 civarında arttığını söyledi. Yem fiyatlarının da bir yılda yüzde 64 yükseldiğine dikkat çeken Bayraktar, şunları söyledi:

"Elektriğe de zam gelecek. Elektrik fiyatlarının tarım kesiminde yüksek olduğunu ifade ediyoruz. İzmir"in bazı ilçelerinde gördüm. Elektrik borçlarını ödeyemeyen üreticilerin sayaçları kapalı. Bu durum sulamada önemli sıkıntı yaratacak gibi görünüyor. Gübre, mazot, yem ve elektrik zamları çiftçiyi zorluyor. Bu konuda indirim istiyoruz. Özellikle gübrede daha fazla desteğe ihtiyaç var. Elektrik zammının da çiftçimize uygulanmaması için talebimiz var. Başbakanımıza önümüzdeki hafta ileteceğiz. Gübre zammının da Türk çiftçisine uygulanmamasını talep ediyoruz."

BUĞDAY ÜRETMEK GEREK

Küresel ısınmanın Türkiye"yi etkilediğini hububat üretiminde de yüzde 20 üzerinde bir kayıp meydana geldiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu: "Geçen yıl 20 milyon ton civarında olan hububat üretimi, bu sene 16 milyon seviyesine indi. Sonuç olarak bir miktar buğday ithalatı oldu. Daha önce, "Türkiye"de buğday üretilmesine gerek yok. Dünya piyasalarında buğday 150 dolar" diyenlerin bugünlerde sesi çıkmıyor. Çünkü buğday fiyatları Türkiye"den pahalı hale geldi. "

PAMUK DESTEKLENMELİ

Pamuk üretiminin artırılmasının şart olduğunu da ifade eden Bayraktar, yaklaşık bir milyar dolara yakın dövizi ithalatta kullandıklarını, Avrupa"da ve dünyada bazı ülkelerde fiyatların ucuz olduğunu, üreticinin primle desteklenmesi gerektiğini de dile getirdi.

DHA