Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik fiyatlarının artırılıp artırılmayacağına ilişkin, “Şu anda ben de bilmiyorum. Otomatik fiyatlama onu ortaya koyacak” dedi.

Yıldız, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen “Türkiye'nin enerji politikaları” konulu toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sivil toplum örgütleriyle enerji sektörünün problemlerini ve çözüm yollarını tartıştıklarını, önümüzdeki hafta da TÜSİAD'la enerji başlıklı bir toplantı yapacaklarını belirten Yıldız, MÜSİAD'ın Bakanlığa sunduğu Türkiye ekonomisini konu alan araştırma raporu üzerinde çalışmalarını tamamladıklarını ve bunu MÜSİAD'la paylaştıklarını belirterek, toplantıda birçok konuyu karşılıklı görüştüklerini anlattı.

Konulardan birinin de elektrik fiyatlarına ilişkin olduğunu ifade eden Yıldız, ancak bunun karar verilme yerinin, bu toplantı olmadığının altını çizdi.

Otomatik fiyatlama ile ilgili bir mekanizma bulunduğunu hatırlatan Yıldız, “O işliyor. Müdahalesiz ve dışarıdan herhangi bir siyasi müdahale olmaksızın da yalnızca çıplak maliyetlerle alakalı girdileri değerlendiren bir çalışma. Burası bunun karar verildiği bir salon değildir” dedi.

Sanayici ve iş adamlarının haklı olarak en temel girdilerinden biri olan elektrik fiyatlarının artırılıp artırılmayacağını merak ettiklerini dile getiren Yıldız, toplantıda bununla ilgili geniş bir bakış açısı oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Yıldız, bir gazetecinin “Zam var mı yok mu?” şeklindeki sorusu üzerine, “Şu anda ben de bilmiyorum. Otomatik fiyatlama onu ortaya koyacak” dedi.
Bir gazetecinin, Bakan Yıldız'ın 3 ay zam olmayacağına dair sözünün bulunduğunu hatırlatması üzerine Yıldız, şöyle devam etti:

“3 ayda bir fiyat düzenlendiği için benim söylediğim 1 Temmuz'daki miktar devam ediyor. Yani 3 ay içerisinde otomatik fiyatlama zam öngörse bile, bunun periyotu temmuz, ağustos ayında değil. Temmuz-ağustos-eylülden sonraki ekim ayında açıklanacak miktardır. Şu anda onunla alakalı, sıfır, eksi veya artı demem doğru değildir. Bu süreç içindeki bütün maliyetlerin ortaya konulmasından sonra elde edilecek rakamdır. Bu da, otomatik fiyatlama mekanizmasına dahildir, herhangi bir siyasi müdahale ile değişmemektedir.”

AKARYAKITTA ÖTV ARTIŞI...

Bakan Yıldız, bir gazetecinin, akaryakıt fiyatlarına ilişkin Yıldız'ın daha önceki bir sözünü hatırlatarak, “Fiyatları ucuz bulmuyorum demiştiniz. Şimdi nasıl buluyorsunuz?” sorusu üzerine, “Zammı hiçbir iktidar istemez. İster ÖTV kanalıyla olsun, isterse teknik gerekçelerle olsun... Bunun bir zorunluluk olduğunu, Maliye Bakanlığı yetkilileri açıkladılar” dedi.

ÖTV ile ilgili düzenlemenin Maliye Bakanlığı tarafından yapıldığını, teknik düzenlemelerin ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile EPDK tarafından yürütüldüğünü anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

“ÖTV'nin zamlanmış olması buradaki düzenlemeyi makul olmaktan çıkarmaz. Aynı zamanda tavan fiyat uygulamasıyla ilgili uygulamalar ortadan kalkmadıkça bu uygulamadan dönülemez. Burada gerekçe neydi? Dağıtım şirketi ile tüketici arasındaki makul fiyatı yakalama isteği idi. Bununla ilgili gerekçe ve görüşmeler devam ediyor. EPDK'da bir toplantı yaptık. Piyasa ile alakalı, hem dağıtım şirketleri, hem bayilerin zarar etmemesine yönelik, hem de tüketicilerin makul bir ücret ödemesine dönük bir çalışma yapıldı ve bu devam ediyor.”

Akaryakıt konusunda sektör temsilcileri ile görüşmelerinin indirim sinyali olarak algılanıp algılanamayacağına ilişkin soruya verdiği yanıtta Yıldız, bunun prensipleri üzerinde konuşmanın mutlaka bir paraya dönüştürüleceği anlamına gelmediğini söyledi.

NABUCCO PROJESİ...

Taner Yıldız, bir gazetecinin Nabucco Projesine ilişkin Rusya'nın açıklamalarının farklı olduğu yönündeki görüşü üzerine, “Rusya'nın açıklamaları farklı değil. Nabucco Projesi bölgedeki istikrarın, barışın bir sembolüdür. Bölge o kadar geniş bir bölge ki her ülkenin her projede bulunması gerekmiyor. Rusya Federasyonu ile bizim de yapacağımız işler var” dedi.

Nabucco'da her ülkenin kendi içerisinde yapacağı yatırımlarda o ülke firmalarının bulunmasının, hem fizibl olmasını kolaylaştıracağını ve maliyetleri düşüreceğini hem de yerel firmaların daha çok katkı koymasını sağlayacağını ifade eden Yıldız, bu konuda özel bir madde bulunup bulunmadığına ilişkin soruyu “Bunları proje destek anlaşmalarında düzenleyeceğiz” şeklinde yanıtladı.

Yıldız, Nabucco boru hatlarının güvenliğine ilişkin olarak proje destekleme anlaşmalarında düzenlemeler yapılacağını, AB üyesi ülkelerde uygulanan özel güvenlik sistemleri de dahil olmak üzere birçok çözüm önerisinin dikkate alınacağını söyledi.

Rusya ile görüşmelerinin içeriğine ilişkin olarak ise Yıldız, “Sayın Putin ile Sayın Başbakanımızın yapacağı toplantının mutlaka somut sonuçlar doğurmasıyla alakalı bir hazırlığımız var” dedi.

Bir gazetecinin, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) Akdeniz'de arama yapmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı aldığını ve aynı bölgede Kıbrıs Rum Kesiminin de arama yapmayı planladığını belirterek, yeni bir kriz yaşanıp yaşanmayacağını sorması üzerine Bakan Yıldız, TPAO'nun Karadeniz'de de, Akdeniz'de de, mayınlı ve mayınsız arazilerde de arama yaptığını kaydetti.

Yıldız, “Uluslararası hukuk bunun sınırını belirlemiş durumda. Biz uluslararası hukuka her zaman itina göstereceğimizi her fırsatta beyan ediyoruz. Ama başka yönetimlerin de aynı şekilde bu sınıra riayet etmesi gerektiğini söylüyoruz” diye konuştu
Vatan