Durgunluğa giren piyasaları canlandırmak için yapılan vergi indirimleriyle hareketlenen otomotiv sektörünün ardından beyaz eşyacı da zam hazırlığında.

HÜKÜMETİN piyasaları canlandırmak için açıkladığı 4"üncü paketin ardından düşen ÖTV, otomotivdeki stokları eritirken, beyaz eşya sektöründe de satışlara yüzde 30 artış olarak yansıdı. Ancak piyasanın hareketlenmesiyle birlikte zam yapmaya başlayan otomotivcilerin ardından beyaz eşya sektörü de artan maliyetleri tüketiciye zam olarak yansıtmak için doğru zamanı kolluyor. Mayıs-haziran gibi bir fiyat artışı planlayan şirketlerden bazıları, küçük ev aletlerinde yüzde 5-6 fiyat artırımına gittiler bile.

MALİYET ARTARSA KAÇINILMAZ

ÜNLÜ markaların zam yapma konusunda çalışmalar yürüttüklerini söyleyen sektör uzmanları, bu zammın zamanı ve oranı hakkında görüşmeler yapıldığını ifade ettiler. Arçelik bu konuyla ilgili yakın vadede bir düşünceleri olmadığını açıklarken Siemens, Profilo ve Bosch"tan zam yapıp yapmayacaklarına ilişkin bir açıklama gelmedi. Genel kanı ise artan maliyetlerle birlikte zam kaçınılmaz.

Yüzde 30 indirim ilaç gibi geldi

Haydar Özkul /Doğubank: ÖTV indiriminden sonra firmaların bazıları 10-15 gün sonra ya yeni model ya da farklı ürün diyerek düzeltmeler yapmaya başladı. Özellikle bazıları küçük ev aletlerine ardından da beyaz eşyalara gerekli düzeltmeleri yaptılar.

Fadıl Doğan / Beko bayi: Hazirana kadar zam olmasını öngörmüyorum. Daha önce yapılacak bir zam pişmiş aşa su katar. Kriz tellalları yüzünden asıl ihtiyaç sahibi olan da, parası olan da alışverişten korkuyor. İnsanların gelirleri kadar harcama yapmalarıyla batmayacaklarını artık öğrenmeleri lazım.

Erol Doğru / Bosch bayi: Yüzde 30"u bulan indirimler ilaç gibi geldi. Bu aylarda alışveriş yapmakta fayda var, stok bittiğinde bu fiyatları göremeyeceğiz. Gelir gider dengesini sağlayanlar için bu zamanda müthiş imkanlar var. Bu yılın sonunda düzlük görülür.

Nazif Alkan / Siemens bayi: Bu ay içinde zam olacağını düşünmüyorum ama piyasanın canlanmasıyla ve artan maliyetlerle ne olur bilemem. Sonuçta fabrikalar artan maliyetlerini ürüne yansıtacaktır. Bundan sonra daha fazla fiyat düşüşü olmaz.

Star