Eski RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın Almanya’daki Deniz Feneri e.V. davası kapsamında tutuklanması RTÜK’te şok etkisi yarattı. AKP’nin kurulda ağırlığını kaybetmesi tehlikesi belirince gün boyu süren görüşmelerin ardından Akman istifa kararı aldı. İstifa dilekçesinin bugün üst kurula ulaşması bekleniyor.

Üyelik süresinin dolmasına halen 2 yıllık bir zaman dilimi bulunan Zahid Akman’ın tutuklanması, RTÜK’te krize neden oldu. Tutuklama haberi AKP’nin kuruldaki gücüne de önemli ölçüde darbe vurdu. RTÜK’te halen AKP kontenjanından seçilen 6, CHP kontenjanından seçilen 2 ve MHP kontenjanından seçilen 1 üye görev yapıyor. 2’si AKP’li, 1’i de CHP’li olmak üzere 3 üyenin görev süresi 13 Temmuz’da doluyor. Meclis’teki yeni aritmetiğe göre, 3 üye yerine AKP, CHP ve BDP’den birer üyenin seçilmesi gerekiyor. Akman’ın tutuklanmasıyla birlikte AKP’nin üst kuruldaki üye sayısı bir anda 6’dan 5’e geriledi.

Akman’ın yokluğunda Meclis tatile girmeden bir seçim yapılması durumunda 9 üyenin görev yaptığı kuruldaki AKP’li üye sayısının 4’e gerileyeceği hesaplandı.

Son anda istifa etti

Bu durumda AKP’nin üst Kurulda bugüne kadarki ağırlığını yitireceği ve üye dağılımının muhalefetle eşitleneceği ortaya çıktı. Böyle bir tabloda AKP kuruldan istediği kararları eskisi gibi rahat geçiremeyecek, hatta Davut Dursun’dan boşalan kurul başkanlığına bile istediği ismi getiremeyecekti. Dursun’un görev süresi bu hafta sonu doluyor.