Cumhuriyet tarihinin en büyük affı olarak nitelenen 'kamuya ait alacakların yeniden yapılandırılması'nı yorumlayan MÜSİAD Genel Başkanı Vardan, "Yapılandırma süreci, bayram sonrasında piyasalara pozitif bir etki yapacaktır" dedi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, yapılandırma sürecinin, iş dünyasına olumlu yansıyacağını ve bayram sonrasında piyasalara pozitif bir etki yapacağını belirterek, "Bu yapılandırma imkanı, özellikle küresel kriz döneminde yükümlülüklerini yerine getiremeyen iş dünyası için yeniden ayağa kalkma anlamına geliyor" dedi.

ZAMANLAMA ÇOK İSABETLİ

Vardan, kamuya ait alacakların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, kamuya yönelik borçların yeniden yapılandırılması çalışmalarının bayram öncesi açıklanmasını sevindirici bir gelişme olarak değerlendirdi. Bunlara TRT, KOSGEB, OSB ve TOBB gibi kurumlara olan borçların da eklenmesinin oldukça isabetli olduğuna işaret eden Vardan, gündeme geldiği günden bu yana detayları beklenen yapılandırma sürecinin, iş dünyasına olumlu yansıyacağı ve bayram sonrasında piyasalara pozitif bir etki yapacağının açık ve net olarak görüldüğünü belirtti.

İŞ ÂLEMİ AYAĞA KALKACAK

Ömer Cihad Vardan, bu yapılandırma imkanının, özellikle küresel kriz döneminde yükümlülüklerini yerine getiremeyen iş alemi için yeniden ayağa kalkma anlamına geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti: "MÜSİAD olarak vergi barışı uygulamasının gereğini kamuoyuyla paylaşmaktaydık. Varlık Barışı uygulamasını örnek göstererek, bunun ardından uygulanacak bir 'Vergi Barışı' sistemine SGK primlerinin, vergilerdeki cezaların ve her türlü kamu alacaklarının dahil edilmesi ve ödemelerin 24-36 ay vadeye yayılması suretiyle işletmelerin ve firmaların çalışmasına imkan verilmesi gerektiğini her platformda yüksek sesle dile getirmiştik. Hazırlık süreçlerine de aktif olarak katıldığımız bu uygulama, bizce son derece yerinde ve isabetli olmuştur."

ÖDEME KOLAYLIĞI SEVİNDİRİCİ

Kamu tarafından asıl alacağın gerçek değerinin korunarak toplanacak olmasının, önemli bir gelişme olduğunu belirten Vardan, "Özellikle, yapılandırma kapsamında borçların tahsilatında uygulanan, alacakların taksitle ödenmesi, vergi borçlarının kredi kartıyla da ödenebilmesi ve süresinde ödenemeyen taksitlerin belli şartlarla ödenmesine izin verilmesi iş dünyası için oldukça olumlu bir yaklaşım olarak değerlendirilmektedir.'

Şimdi sıra borcuna sadık mükelleflerde

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, bundan sonra beklenenin bu tasarının bir an önce hayat geçirilerek, iyi niyetli mükellefin önünün açılması ve birikmiş borçlarından dolayı atılım yapamayan firmaların borçlarından kurtularak ekonomiye bir canlılık getirmesi olduğuna işaret etti. Vardan, bununla beraber borçlarını zamanında ödeyen mükellefler için; erken ödeme, peşin ödeme, devamlı zamanında ödeme indirimi gibi birtakım uygulamaların da ele alınmasının, adaletli bir sistemin ikamesi anlamında önemli bir gelişme olacağına dikkat çekti. Vardan, "Bu süreç göstermiştir ki kamu ve özel sektör ortak bir paydada buluşmalıdır. Devletin, özel sektörü dinleyerek, anlamaya çalışarak, ekonomik alanda düzenlemeler yapması hiç kuşkusuz ülkemizin hedeflerine ulaşma konusunda büyük bir katkı sağlayacaktır" dedi.