İzmir'in Seferihisar ilçesinde 8 ay önce Yunanistan'a giderken batan teknede hayatını kaybeden 5 mülteciyi Irak'tan getirerek tekneye bindirdiği iddia edilen Irak uyruklu işadamı, jandarmanın takibi sonrası gözaltına alındı. Gözaltına alınan zanlının, telefon görüşmelerinde, "Ben onları tekneye bindirdim, el salladım. Kendileri öldüler. Yüzme bilselerdi de, ölmeselerdi' dediği ortaya çıktı. Iraklı insan tacirinin yurtdışına rahat gidip gelebilmek için sahte evraklarla Alsancak'ta inşaat şirketi kurduğu da ortaya çıktı. Yapılan araştırmada zanlının, sahte pasaportla 6 kez Türkiye'ye giriş yaptığı ve hiçbirinde polis tarafından fark edilmediği de tespit edildi. Suçlamaları kabul etmeyen zanlı, 'İnsan ticareti yapmak ve ölüme sebebiyet vermek' suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

5 CESET KARAYA VURDU
Olay Seferihisar Doğanbey beldesi Sakızağacı mevkiinde 8 ay önce meydana geldi. Devriye gezen Sahil Güvenlik ekipleri, Irak uyruklu 5 mültecinin cesedinin karaya vurduğunu tespit etti. Yapılan araştırmada, mültecilerin İstanbul üzerinden, İzmir Basmane semtine gelerek buradan da 12 kişi ile birlikte tekneye binip Yunanistan'a gitmek için yola çıktıkları belirlendi. Olayla ilgili soruşturma başlatan İzmir İl Jandarma Alay Komutanlığı ekipleri, 2 ay önce yabancı uyruklu vatandaşların tekne ile Yunanistan'a kaçacağı ihbarını aldı. Yapılan teknik ve fiziki takip sonrası çete liderinin Iraklı Abdulkareem Muttashar Abet Al Khafajı olduğu belirlendi. Iraklı organizatör Al Khafajı, Basmane'den 16 yabancı uyruklu mülteciyi kamyonlarla Seferihisar'a götürmek üzereyken önceki gün gözaltına alındı.

İTİRAFLARI ELE VERDİ
İnsan taciri Abdulkareem Muttashar Abet Al Khafajı'nın incelenen teknik takibinde ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Al Khafajı'nın, gözaltına alınan mültecilere ve telefondaki arkadaşlarına 8 ay önce batan teknede hayatlarını kaybeden 5 mülteciyi de kendisinin tekneye bindirdiğini anlattığı belirlendi. Arkadaşlarına, "Onları da ben getirdim ve gönderdim. Tekneye hiçkimseye yakalanmadan bindirdim. El sallayıp, gönderdim. Kendileri öldü. Yüzme bilselerdi de, ölmeselerdi" dediği öğrenildi.

SAHTE PASAPORTLA 6 KEZ GİRİP ÇIKMIŞ
Soruşturmayı yürüten jandarma, Abdulkareem Muttashar Abet Al Khafajı'nın sahte evraklarla kurulmuş İzmir'de inşaat şirketi bulunduğunu da ortaya çıkardı. Alsancak'ta 3 yıl önce kurulan ihracat şirketin yüzde 51 ortağı olduğu belirlendi. Hiçbir ihracat yapmadığı da belirlenen işadamının, üzerinde çıkan sahte pasaportla Türkiye'ye 6 kez girip çıktığı ve polis tarafından da hiç fark edilmediği saptandı. Seferihisar adliyesine sevk edilen ve tercüman aracılığıyla 6 saat savcıya ifade veren Abdulkareem Muttashar Abet Al Khafajı suçlamaları kabul etmedi. Zanlı, 'İnsan ticareti yapmak ve ölüme sebebiyet vermek' suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.