Ülkenin Kursk bölgesindeki bir cezaevinde yüzlerce mahkum, hapishane müdürü Yuri Buşin'in görevinden alınması için bileğini kesti. Bölgenin Lgov şehrindeki 3 no'lu cezaevinde kalan mahkumlar, daha önce kendilerine işkence ettiği için tayini çıkartılan ve şimdi geri dönenen Buşin'e isyan ediyor.

Federal Ceza Uygulama Servisi (FSIN) Kurks Bölge Basın Sözcüsü Nikolay Tsibulski, mahkumların müdürün görevden alınmasını istedikleri için bileklerini keserek intihar girişiminde bulunduklarını açıkladı. Eyleme yaklaşık 300 mahkûmun katıldığı belirtiliyor.

Gazeta.ru'ya konuşan insan hakları savunucusu Vladimir Oseçkin, "Vakayla ilgili haberleri bize mahkumların akrabaları duyurdu. Sağlık durumu çok ağır olanlar, acilen yerel hastaneye kaldırıldı. Bazıları ise ayakta tedavi edildi. Ama çoğu mahkuma halen ilk tıbbi yardım yapılmadı" dedi.

Yetkililer, durumu çok ağır olan 4 mahkumun hastaneye kaldırıldığını ifade etti. Mahkum yakınlarının hapishane önünde toplandıkları ifade ediliyor.

Haziran 2005'de söz konusu cezaevinde dayak yedikleri ve aşağılandıkları gerekçesiyle yaklaşık 800 mahkûm açlık grevine gitmişti. Savcılık, iddiaların doğru olduğunu ortaya çıkarmış, mahkumların şikayet içeren yazılarının cezaevi görevlileri tarafından imha edildiği duyurmuştu. O dönemde başka yere tayin edilen Buşin, daha sonra tekrar eski görev yerine döndü.