Turan YILMAZ - Hasan TÜFEKÇİ KIZILCAHAMAM  - Hürriyet

Başbakan Erdoğan, 1982 Anayasası"nın günümüzde yetersiz kaldığını ve bütün kurumların katkısıyla yenileneceğini söyledi. Erdoğan "Anayasayı milletin parlamentoda yüzde 65 güç vermiş olduğu bir iktidar yapmayacak da kim yapacak" diye sordu.

AKP"nin Kızılcahamam Kampı"nda milletvekillerine, Anayasa taslağının yılbaşından önce, 15 Aralık"ta kamuoyuna açıklanacağı bilgisi verildi. Başbakan Tayyip Erdoğan da "Sivil Anayasa" konusundaki kararlılığını, "Millet bize yüzde 65 güç verdi" sözleriyle dile getirdi. Asya Termal Oteli"ndeki kampta milletvekillerine "Bu süreçte bütün kurumlarımızın katkısına açık olacağız" diyen Erdoğan şunları söyledi:

AKP"NİN ANAYASASI DEĞİL

Ortaya çıkan anayasanın AKP"nin anayasası olmayacağını, mümkün olan en geniş mutabakatı sağlayarak toplumsal ve demokratik gelişmeyi hızlandıracak evrensel normlara uygun bir anayasanın yapımı için gerekli mekanizmaları harekete geçireceğiz. 12 Eylül sonrası Türkiye"de tesis edilen siyasi, hukuki yapı topluma güvensiz, şüphe ile bakan bir anlayışın ürünüydü. Türkiye, dünya ile uyum sağladıkça 1982 Anayasası"nın getirmiş olduğu o siyasi, hukuki yapının çarpıklıkları da giderek daha da açık şekilde görülmeye başlamıştır.

Biz iktidar sorumluluğuyla harekete geçince akıl sağlığı yerinde her insanı hayrete düşürecek bir manzara ile karşılaştık. 1982 Anayasası"ndan en çok şikáyet edenler, birden onun müdafaasına yöneldi. Yeni anayasa yapım sürecini akamete uğratmak için tartışma ahlakının dışına çıkıp kamuoyununu yanlış yönlendirmek için ciddi bir gayret gösterildi.

GİYİME İNDİRGEDİLER

Bizim bu çalışmalarımızda hiç mi hiç yer almayan ifadeler bunların ağızlarından çıkıyor. Yeni anayasa tartışmasını giyim kuşam sorununa indirgemek ve bütün süreci bu esasta tartışmak herhalde 25 yıl süren anayasa tartışmalarını hiçe saymaktır. Daha ortaya henüz bir metin çıkmamışken, bunu "AKP"nin anayasası" diye yaftalamak demokratik ahlaki bir bakışın ürünü olamaz.

SİZ YAPMAYIN DİYORLAR

Aslında demek istedikleri şudur, "Siz yapmayın"... Peki biz yapmayacağız da kim yapacak? Bundan önce, yamalı bohça halindeki koalisyon hükümetleri bunları yapmaya gayret etti de şu anda bu milletin parlamentoda yüzde 65 güç vermiş olduğu bir iktidar niye böyle bir çalışmayı yapmasın? Milletimizin verdiği vekaleti de yerine getirmekle sorumluyuz. Türk demokrasisi olağanüstü dönemler dışında normal demokratik süreç içinde bir anayasayı hayata geçiremedikçe rüştünü tam anlamıyla ispat edemeyecektir.

TÜRKİYE KAZANSIN

Erdoğan, kampın kapanışında yaptığı konuşmada, "İnsanlarımızın hassasiyetleriyle, duygularıyla oynayarak tek bir oyu bile istemiyoruz. Sonucunda Türkiye kazanacaksa biz asla kaybetme duygusu taşımayız" dedi. Erdoğan, Türkiye"yi yönetemeyenler yüzünden vatandaşın vicdanını yaralayan yanlışlar yapıldığını bildirdi.

PAPUÇ BIRAKMAYIZ

Muhalefeti de hedef alan Erdoğan şunları söyledi: "Bu ülkeyi kendi malı zannedenlere asla papuç bırakmayacağız. Ülkeyi kendi kifayetsizliklerinin esiri yapmak isteyenlere Türkiye"nin artık o eski Türkiye olmadığını hep birlikte göstereceğiz."