Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'deki 26 milyona yakın binanın yüzde 60'ının devletle ihtilaflı olduğunu belirtti. Özhaseki, cüzi bir bedel karşılığı imar barışı getireceklerini, elde edilecek gelirin ise kentsel dönüşümde kullanılacağını açıkladı.

Gazete Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre, bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Özhaseki, tek maddelik düzenlemenin 1 hafta içinde Meclis'e geleceğini belirterek, "Vatandaş kendi rızasıyla imara ve iskana aykırılığı bildirdikten sonra cüzi bir ücret karşılığı kayıt altına alınacak, artık devletle vatandaşın kavgası bitecek" dedi. Elde edilecek kaynağın kentsel dönüşüm için oluşturulan özel bütçeye de aktarılacağını kaydeden Özhaseki, bu kaynakla belediyelere yüzde 0 faizli 3 yıl sonra geri ödemeli kredi verileceğini belirtti.

Söz konusu krediden yararlanmak için "yerlilik koşulu" arayacaklarını dile getiren Özhaseki, "Gidip de Çin'den lamba, kapı kolu getireceğim diyene kredi vermeyeceğim. Bina bazlı değil de alan bazlı dönüşüm yapan belediyelere kredi vereceğiz. Vatandaşla müteahhitleri yüz göz etmeyeceğiz. Bunlar yasada yazmayacak ama inisiyatif alıp uygulayacağız" diye konuştu.





  • 15 milyon ihtilaflı yapıya cüzi bir bedel karşılığı 'Yapı Kayıt Belgesi' verilecek