CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, '(Aman gerilim azalsın). Bunun hedefi ne? Kimden niyaz ediyorsun? 'Siz bir adım geri çekilin' diyorsanız, bu bir adım geri çekilme işi önemlidir. Ticaretin mantığıyla devlet yönetmenin mantığı aynı değildir' diye konuştu.


Ticaretin içinde pazarlık bulunduğunu, devlet yönetiminin mantığının ise kurallar, ilkeler, yargı ve anayasa olduğunu vurgulayan Baykal, 'Yani, siz ticaret mantığını devlet yönetim alanına taşırsanız, bu pazarlama anlayışı içine girerseniz olmaz' görüşünü dile getirdi.


Baykal, özel bir televizyon kanalında, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi verdi.


Türkiye'de son günlerde yaşanan politik gelişmelere de değinen Baykal, 'yaşanan siyasi gerilim nedeniyle üzüntü duyduklarını' söyledi.


Baykal, 2002 yılındaki genel seçimlerin ardından AK Parti Genel Merkezi'ni ziyaret ederek parti yöneticilerine, 'Sakın bu yola girmeyin' uyarısında bulunduğunu anımsatarak, 'CHP olarak bizim görevimiz bunu iktidara, muhalefete anlatmaktır' şeklide konuştu.


'Türkiye bundan çıkacak. Hiç kuşku yok' diyen Baykal, şöyle devam etti:


'Bakın, nereden çıkacak biliyor musunuz? Şimdi tepki gösteriyoruz, kaygı duyuyoruz ya, işte bu kaygı iktidarı frenleyecek. İktidarı, normal demokratik süreçler frenlemedi, ama bunun sorumluluğunun iktidara ait olduğu teyidinin herkes tarafından yapılması önemli. Yani, eğer yayarsanız sorumluluğu, siz ya da sivil toplum kuruluşları derse ki 'muhalefet de sorumlu' ben ne yapacağım? 'İktidar kendine gel. Bak sana yüzde 47 oy verdik. Daha ne yapsın bu millet? Anayasa'yı kurcalama. Hukuk süreci işlesin' demek lazım. Başbakan bu toplumun karşısına çıktı, meydan meydan Başsavcı'ya saldırdı, anayasa sürecine saldırdı, muhalefet olarak bize saldırdı. Ben ağzımı açıp bir kere daha Başbakan hakkında bir şey söylemedim. Sadece süreci işletiyorum.'


Uyarı yapmanın, topluma gerçeği anlatmanın muhalefetin görevi olduğunu

belirten Baykal, şunları kaydetti:


'Biz iktidarı bu noktada uyarmaya çalışıyoruz. Ne yapıyoruz şu aşamada?

Gerilim azalsın diye taleplerde bulunuyoruz. Yani kuraklık olduğu zaman nasıl yağmur duasına çıkılırsa şimdi de bir anlamda böyle toplu niyazlar yapıyoruz, ayinler yapıyoruz...


'Aman gerilim azalsın' Bunun hedefi ne? Kimden niyaz ediyorsun? Burada, 'siz bir adım geri çekilin' diyorsanız, bu bir adım geri çekilme işi önemlidir. Şunu herkesin çok iyi bilmesi lazım; ticaretin mantığıyla devlet yönetmenin mantığı aynı değildir. Ticaretin kendine göre devlet yönetiminin kendine göre mantığı vardır. Ticaretin içinde pazarlık vardır, devlet yönetiminin mantığı kuraldır, ilkedir, yargıdır, anayasadır. Yani siz ticaret mantığını devlet yönetim alanına

taşırsanız, bu pazarlama anlayışı içine girerseniz olmaz. Hepimiz uzlaşma arıyoruz. Uzlaşma nerede var? Uzlaşma, Anayasa'da var. Bu anayasayı bozmayın. Bozma tartışması olduğu zaman bırakın yargı işlesin.'


'Ben pazarlık etmem. Ne yapayım, Anayasa'dan mı geri adım atayım?' diyen Baykal, 'Çıksınlar, 'evet yanlış yaptık' desinler. 'Millet bize yüzde 47 oy verdi. Bu oy oranıyla 8 ay sonra bu noktaya geldik. Bunun bizimle ilgili tarafları var. Bunu tespit edeceğiz değerlendirme yapacağız ve güven verici şekilde bu yanlışlıkları telafi edeceğiz.


Bundan sonra bu yanlışları yapmayacağım sözünü millete veriyorum' diyecek ve bu konuda inandırıcı olacak' diye konuştu.


CUMHURBAŞKANI GÜL İLE GÖRÜŞME

Baykal, Cumhurbaşkanı Gül'ün görüşmede, 'Kuzey Irak'taki askeri harekat, Irak Cumhurbaşkanı Talabani ve ABD Başkan Yardımcısı Cheney'in ziyaretleri' konularında bilgi verdiğini söyledi.


Kendisinin de 'Nevruz kutlamaları sırasında Güneydoğu Anadolu'da ekranlara yansıyanların ıstırap verdiğini' söylediğini aktaran Baykal, 'Sayın Cumhurbaşkanı'na nasıl tehlikeli bir süreç içinde olduğumuzu, buna yönelik çok ciddi tedbirler alınması gerektiğini anlattım. Bu konuyu uzun uzun konuştuk. Yani gündemimizde ülkenin ana konuları vardı' dedi.


Baykal, 'Herkesin, Türkiye'nin bu gidişatına son verilmesiyle ilgili mutlak anlayışı vardır. Ben konuda herkesten farklı olarak iyimserim.

Çünkü, iktidar bu gidişin gidiş olmadığını görüyor. Yani, bunu sürdüremezler. Yüzde 47 oy ile de meydan mitingleriyle de olmaz. Mesela, bir paket düşünüyorlar. Anayasa Mahkemesi'nin yetkisini almaya yönelik.

Bunu çıkaracağına ihtimal vermiyorum, hiç vermiyorum. Bu çılgınca bir şey olur' diye konuştu.


Baykal, Cumhurbaşkanı Gül ile yedikleri yemekte mantı da bulunduğunu anımsatarak, 'Çok nefis bir Kayseri mantısı yedik. Bir kaşıkta 40 tane olacak. Uzun süredir mantı yememiştim. Çok lezzetliydi' dedi.