Başkentteki 'bıçak parası' rezaleti büyüyor. Ünlü kardiyolog Prof. Dr. Özdoğan'ın, kurtulma umudu yüzde 20 olan hastadan, 25 bin euro isteyip 20 bine razı olduğu ortaya çıktı. Ancak o hasta vefat etti...

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Özdoğan'ın kahramanı olduğu bıçak parası skandalında isyan ettiren detaylar... Özdoğan'ın para alırken suçüstü yakalandığı hastası İzzet Ün'ün, Ankara Yüksek İhtisas'ta ücretsiz by-pass geçirdiği ancak ileri safha ve geç müdahale nedeniyle, can verdiği ortaya çıktı. İddialara göre skandal şöyle gelişti: Almanya'da işçi olarak çalışan İzzet Ün, Türkiye'ye dönüşü sonrası Marmara Adası'na yerleşti. Yılbaşı öncesi rahatsızlanınca Ankara'ya geldi. Kalbindeki üç damarın tıkalı olduğu ve iyi bir kardiyoloji servisine gitmesi önerildi.

BİN LİRA DA VİZİTE

Ün Ailesi, Ozdoğan'ın muayenehanesini arayıp randevu istedi. Özdoğan, bin lira vizite ücreti aldığı Ün'ü, Gazi Üniversitesi'nden başka bir kardiyoloğun muayenehanesine gönderdi. Bu kişiye de 250 lira vizite ödeyen Ün'e, ertesi gün Gazi Kardiyoloji Servisi'nde anjiyo yapıldı. Sonuçlar eşi Sevgi Ün'e verilerek 'Mehmet Emin Hoca'ya götürün, ameliyatı o yapacak' denildi. Ün, yaşadıklarını AKŞAM'a şöyle anlattı: Hoca 'Çok ilerlemiş, ameliyat çok kritik olacak' dedi. Defteri açıp, hangi ameliyattan ne kadar aldığını okudu. Son ameliyatı 28 bin euroya Kıbrıs'ta yaptığını söyledi. 'Normalde özel hastanelerde yapıyorum. Ama pahalıya gelir' dedi. SGK'lı olduğumu ve gücümün yetmeyeceğini söyledim. 'Hastane 5 bin lira döner sermaye alır. Devletten zengin misiniz? Parayı bana verin, herşeyi hallederim. Benden başkası ameliyat edemez. Ameliyata rağmen yaşama şansı yüzde 20' dedi.

En düşük 25 bin euroya ameliyat yaptığını anlattı. Dondum kaldım. Parası olmayan bir hastanın arkadaşlarının para denkleştirdiğini, masada ölen bir hastasının da yakınlarının geri kalanı ödeyeceğini anlattı. Hastamı oradan almaya karar verdim. Kardeşim Yüksek İhtisas'ın başhekimini tanıyordu. Başhekimle görüşürken Sağlık Bakanı Recep Akdağ tesadüfen teftişteymiş ve haberdar olmuş. 'Her kurumu ücretsiz hale getirmeye çalışıyorum' demiş ve yardımcı olmuş. Eşimi Gazi'den çıkardık.

ÖLÜMÜNE PAZARLIK

Ameliyattan bir gün önce savcılığa durumu anlattık. Savcılık plan yaptı, 25 bin euro hazırlamak için zaman istedi. 5 bin eurom vardı, verdim. Numaralarını aldılar. Özdoğan'ı aradık, muayenehanesine parayla gittik. 10 dakika sonra da sivil polisler, hasta rolünde geldiler. Pazarlıkta srarla 25 bin istedi. Yarısı peşin, yarısı ameliyattan sonra olmak üzere 20 bin euroya anlaştık. 5 bin euroyu verdim. Parayı sekreterine gönderdi. Parayı alırken 'Kimsenin haberi olmasın' dedi.

KARA KAPLIDA LİSTELEMİŞ

MUAYENEHANEYE hasta yakını gibi giden 2 kadın polis, Özdoğan 5 bin euroyu sekreterden alıp kasasına koyduktan sonra harekete geçti. Polislerin, Özdoğan'ın bıçak paralarının kaydını tuttuğu ve Sevgi Ün'e gösterdiği defterine de el koyduğu öğrenildi.

GERÇEK OLMADIĞINI UMUYORUM

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, olayla ilgili şu yorumu yaptı: Gerçek olmadığını umuyorum. Savcılık soruşturmasının sonucunu beklemek gerekir. Bu tür yanlışlar tüm hekimleri incitiyor hem de yanlış bir algılama oluşturuyor. Prof. Dr. Özdoğan'a bir soruşturma da tabip odasından geldi. Ankara Tabip Odası (ATO), Özdoğan hakkında soruşturma açacağını duyurdu. Özdoğan'ın bir yıla kadar meslekten uzaklaştırılması gündeme gelebilecek.

SAVUNULUR TARAFI YOK

Türk Tabipleri Birliği Genel Başkanı Eriş Bilaloğlu, olay için 'Savunulabilir bir yanı yok. Türkiye'de muayenehanelerin yüzde 92'si kapandığı halde bu gibi durumlar yaşanıyorsa sistemde hata vardır.' dedi. Gazi Üniversitesi yaptığı açıklamada, Prof. Özdoğan'ın söz konusu parayı muayenehanesinde aldığına dikkat çekti. Açıklamada 'Özel muayenehanesinde gerçekleşmiştir. Hastanemizle bir ilgisi bulunmamaktadır' denildi.

EŞİM GİTTİ, BAŞKALARI YANMASIN

ACILI eş, şöyle devam etti: Baskının ertesi günü, eşim Yüksek İhtisas'ta ameliyata girdi. Bakan Bey'in talimatıyla tedavisi yürütüldü. Kalp kasını çalıştıramamışlar. Ameliyattan bir gün sonra kaybettik. Yüksek İhtisas'ta geç kaldığımızı söylemişlerdi. Sağlık Bakanı, devlet hastanelerinde sosyal güvenliği bulunanlardan kuruş alınmayacağını açıklıyor. Ama kamu hastanesinde görevli kimi doktorlar vatandaşı soyuyor. Umarım bu olay, başkalarının mağdur olmasını engeller.

Akşam