Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, yağışların hafta başına kadar sürmesini beklediklerini, bazı yerlerde kuvvetli ve şiddetli yağış olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Çağlar, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, pazar gününden itibaren Marmara Bölgesi"nde kuvvetli yağış olacağını duyurduklarını anımsattı.

"Ne yazık ki tahminlerimiz yüzde yüz gerçekleşti" diyen Çağlar, sel nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah"tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Çağlar, yağışların yüz yılda bir gerçekleşecek seviyede olduğunu ifade ederek, son 48 saatte Çatalca"da metrekareye 265, Silivri"de 134, İpsala"da 124, Hadımköy"de 121, Tekirdağ"da 115 kilogram yağış düştüğünü belirtti.

Küresel iklim değişikliği nedeniyle bu tür aşırı yağışların bundan sonra da meydana gelebileceğine dikkati çeken Çağlar, Çevre ve Orman Bakanlığının küresel iklim değişikliği konusundaki çalışmalarının da sürdüğünü bildirdi.

Çağlar, hava durumu tahminlerine ilişkin şunları söyledi: "Yağışların hafta başına kadar sürmesini bekliyoruz. Bazı yerlerde kuvvetli ve şiddetli yağış tahmin ediyoruz. Buna göre yetkililerin ve vatandaşların gerekli tedbirleri almalarını öneriyoruz. Bugün Marmara"nın doğusu, İstanbul, Yalova, Kocaeli, Balıkesir, Kırklareli, Bursa ve Bilecik"te, gece saatlerinden itibaren de Bolu, Düzce, Zonguldak ve Bartın"da kuvvetli yağış bekliyoruz.

Yarın yağışların etki alanı daralıyor. Kuzeyde Marmara"nın doğusu, Karadeniz"in hemen hemen tamamı, Doğu Anadolu"da Kars, İç Anadolu"da Sivas, Çankırı, Eskişehir ve Kütahya bölgelerinde yağışın süreceğini tahmin ediyoruz.

Tahminlerimize göre, Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yağışlar kuvvetli olacak.

Cuma günü yağışlar kuzey ve doğu bölgelerde sürerken, cumartesi, özellikle pazar günü, hemen hemen tüm bölgelerde yağış görülecek. Hafta başından itibaren yurdun batı bölümleri yeni bir yağışlı havanın etkisine girecek." Çağlar, yağışlarla birlikte sıcaklıkların da 4 ila 6 derece düşeceğini bildirdi. Temmuz ayında Giresun"da yaşanan sel felaketini hatırlatan Çağlar, 22 Temmuzda yaptıkları ilk uyarının normal algılandığını, ancak yağışların ardından 27 Temmuzda daha dikkatli hareket edildiğini belirtti.

"Bir musibet bin nasihatten iyidir" diyen Çağlar, o dönemde valiliklerin anonslarla vatandaşları uyardığını kaydetti. Çağlar, pazar gününden itibaren İstanbul Valiliği ile iletişim halinde olduklarını ve gerekli tedbirlerin alındığını ancak halkın da bu konuda bilinçli davranması gerektiğini dile getirdi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlar, bir gazetecinin, hafta sonu ciddi bir tehdit söz konusu olup olmadığını sorması üzerine, "Önümüzdeki dönemde şiddetli ve kuvvetli yağışlar olacağını düşünüyoruz. Umarız yanılırız" dedi.

Bir gazetecinin, Çorum ve Amasya"da sel beklentisi nedeniyle evlerin boşaltıldığı yönünde haberlerin alındığını belirtmesi üzerine Çağlar, Çorum ve Amasya civarında yağış beklendiğini ancak bunun kuvvetli olmayacağını söyledi.MİLLİYET