Bilişim sektörü ile ilgili alınan kararlara bir yenisi daha eklendi. Resmi gazetede yayınlanan ve yürürlüğe giren düzenlemeye artık bireysel olarak yurtdışından 2 yerine 3 yılda bir telefon getirebileceğiz.

Yurtdışından telefon getirme süresi 2 yıldan 3 yıla çıkarıldı

Cumhurbaşkanlığı'nın "4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar"ı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, yurtdışından yolcu beraberinde getirilip kayıt ettirilebilen cep telefonları için süre, yabancı misyon görevlileri hariç 2 yıldan 3 yıla çıkartıldı.

Alınan kararın özellikle Türkiye'de yüksek fiyatla satılan amiral gemisi cep telefonu modellerini etkilemesi bekleniyor. Türkiye'de fahiş fiyattan satılan Apple'ın iPhone modelleri gibi telefonları (harçların ve kayıt vergisinin yüksekliğine ragmen) yurtdışından getirenler bulunuyordu. Geçtiğimiz aylarda harçlara gelen yüksek fiyat artışı ile bile iPhone modellerini yurtdışından getirmek daha makul oluyordu. Yapılan düzenleme bu konuda bireysel kullanıcıların daha uzun sürede cep telefonu getirmesine neden olacak.

Ek düzenlemeler de geldi

Aynı kanunda yapılan değişiklikle kıymetin 1.500 euroyu geçmemek şartıyla, posta ve hızlı kargo taşımacılığı ile gelen eşyanı için Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda yüzde 18, diğer ülkelerden gelmesi durumunda yüzde 20 olacak vergi uygulanacak. Kitap veya benzeri basılı yayın için oran yüzde 0 olacak.



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU