Geçtiğimiz günlerde bireysel olarak yurtdışından telefon getirebilme süresi 2 yılda bir yerine 3 yılda bire çıkarılmıştı. Yapılan yeni bir düzenleme ile farklı bir adım daha atıldı. Buna göre artık telefonu ancak pasaportuna kayıt eden kişi kullanabilecek.

Yurtdışından gelen telefonları pasaport sahibi kullanabilecek

Daha önceki uygulamada yurtdışından telefon getiren kişi, şartları sağlamak kaydıyla (son 6 ayda yurtdışına çıkmış olmak) başkasının pasaportunu kullanarak kayıt yapabiliyordu. Ancak yapılan yeni düzenleme ile artık bu duruma son veriliyor.

Yani artık yurtdışından telefon getiren kişi bu telefonu ancak kendi pasaportuna kayıt ettirirse yasal olarak kullanabilecek. Resmi gazetede yayımlanan "4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" kapsamında başkasının pasaportuna telefon kaydettirme dönemi sona eriyor.

Yeni düzenleme ile yurtdışından getirilen telefonlar ancak pasaport sahibinin adına kayıtlı hatlarla kullanılabilecek. Bu da yurtdışından telefon getirmenin daha da zorlaşacağı anlamına geliyor. Ya da daha açık ifade ile yurtdışından telefon getirmek anlamsız hale geliyor.

Ancak kanuna baktığımızda bu telefonu satmak istediğimiz zaman ne olacağı konusunda açıklama bulunmuyor. Yani eğer yurtdışından getirilen bir telefonu kendi adımıza kayıtlı bir hat ile kullanmak zorunda isek, 'bu telefonu bir başkasına verdiğimizde ne olacak' sorusu aklımıza geliyor. Ya da kendimiz için aldığımız bir telefonu eşimize ya da çocuğumuza verirsek ne olacak sorusunun da bir yanıtı bulunmuyor.



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU