Uluslararası 200 dev firmanın derneği YASED’e başkan olan Unilever’in CEO’su Karaca, “Bu görev bana verilen hediye gibi geldi. Vizyonumuz partiler üstü programla Türkiye’yi dünyanın en iyi yatırım yapılabilir ülkesi haline getirmektir” dedi...
 
Ülkemize gelen en eski uluslararası yabancı firmalardan birisi olan deterjan, bakımürünleri ve gıda gibi önemli alanlarda çalışan Unilever’in CEO’su İzzet Karaca, temmuz ayında önemli birmisyon üstlendi. Bumisyon, onunUluslararası Yabancı Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) başkanlığa seçilmesiyle başladı. Uluslararası 200 yatırımcıyı bünyesinde barındıran YASED’in yeni başkanı, eski başkanlara göre koltuğa çok iddialı oturdu. 
 
Göreve başlarken, 2023 Türkiye vizyonu çerçevesinde kendi derneğinin vizyonunu hemen açıkladı.Hedefinde onun da 2023 Türkiye’sinin dünyanın 10’uncu büyük ekonomisi olması için yapılacaklar listesi var. “Bir Cumhuriyet çocuğu olarak bu hedefleri gerçekleştirmek için YASED Başkanı olmaktan çokmutluyum” diyen Karaca, Avrupa’nın krize girip, ülkemizi de etkileyeceğinin konuşulduğu bugünlerde yabancı sermayenin vizyonunu belirlemesinin önemini anlattı.
 
30 değişik alanda çalışmamız var
 
Yabancı sermayeye başkan olmak, sizce ne anlama geliyor?
 
Çokmutluyum. Benimideal işimdi bu. Bir Türkiye sevdamvar. Bu sevda, politikaya girmekle ilgili değil kesinlikle. Bu görevi yaparken, “Türkiye için ne yapabilirim?” sorusuna cevap arıyorum. Bu görevi bana verilmiş bir ‘hediye’, bir armağan gibi görüyorum. Yönetimkurulundaki arkadaşlarımla da böyle düşünüyoruz. Çok uyumlu, güzel bir vizyonumuz çıktı.
 
Bu vizyonun hedefinde neler var?
 
Cumhuriyet’in 100’üncü yılında 2023’teki hedef ve vizyonlarımızı belirledik. Her yıl yenileyeceğimiz bu programda yapılacak işlerin bir listesi var. Bu programı ben “Partilerüstü” bir programolarak görüyorum. Politik herhangi bir görüşümüz yok. Bir araya gelelim, “Bunu destekleyelim” diyoruz. Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokmamisyonuna destek veriyoruz.
 
Size bumisyonda neler düşüyor?
 
Anamisyonumuz yatırımortamının iyileştirilmesi. Çünkü onun altında bir sürü başlıklar var.Mesela reytingde o noktaya gelmek, doğrudan yabancı sermayenin artışını sağlayabilmek, AB’ye girişe aktif katkıda bulunmak gibi. Sadece bu değil ayrıca bir stratejimiz de var. Çeşitli gruplarda toplanmış 30 değişik alanda çalışmalarımız bulunuyor. Ana başlığımız, ‘Yatırımortamının iyileştirilmesi’. Bu konuda hükümetle birlikte uygulayacağımız eylemplanında 57maddemiz var.
 
Millimeselemiz ‘cari açığı’ kapatmak için YASED ne yapacak?
 
Bu yıl şu ana kadar 4.7milyar dolarlık yabancı sermaye girişi oldu. Bunun 10milyar dolara çıkacağını düşünüyoruz. Şöyle bakıyorum; globalde ne olmuş?Dünyada 1 trilyon dolarlık doğrudan yatırımyapılmış. Türkiye de bu pastadan yüzde 0.8 ile yüzde 4 arasında bir pay almış.Oradan baktığımızda da 10milyar dolarlık bir yatırımgirişi bekliyoruz.
 
Avrupa’daki kriz iştahı azaltır
 
Avrupa’daki olası krizin yansımaları neler olabilir?
 
İhracatımızın yaklaşık yüzde 50’sininAvrupa’ya bağlı olmasımuhtemel bir kriz çıktığında ihracatımızı olumsuz etkileyecektir. Benzer bir şekildeAvrupa kaynaklı yatırımcının doğrudan yatırımkonusunda iştahı da olumsuz etkilenebilir.
 
Bu kez de krizi teğet geçebilir miyiz?
 
Krizin gelip gelmeyeceği belli değil, ancak tedbirli olmak lazım. İki konuya dikkat çekti: Birincisi bütçe kontrolü, bütçenin fazla vermesi çok önemli ve de sağlamdurmaya devametmemiz lazım. İkincisi de dış ticaret açığının azaltılması için finansal tedbirlerin yanında ticari tedbirlerin alınması.Bu da ara malların yerlileştirilmesi için gayret edilmesiyle olmalı, hemteşvik verilmesi hemde özel sektörün gayret göstermesi çok önemli.
 
Elimizi taşın altına koyacağız
 
İzzet Karaca, YASED’in başkanlığını, bir kadın Genel Sekreter’le yani Özlem Özyiğit’le birlikte yürütüyor. 2023 yılında ne kadarlık bir yabancı sermaye geleceği konusunda tahmin yapmayan Karaca, “Bunu yapma hakkımız yok. Çünkü hükümet değiliz. Ancak, oradan çıkacak bir hedefe, partiler üstü bir vizyona ulaşmak için biz de elimizi taşın altına fazlasıyla koyacağız” dedi.
 
Konya’da yeni fabrika kuracağız
 
Unilever’de bu yıl hangi çalışma ve projeler öne çıkacak? Krize karşı önlemler alacak mısınız?
 
Biz zaten dinamik planlama ile işimizi götürüyoruz. A planının yanında bir B ve C planımız var. Gidişata göre hızlıca karar verebiliyoruz. Firma olarak, Konya civarında yeni bir fabrika yatırımı kararımız ve mevcut tesislerimizi büyütme çalışmalarımız var. Projelendirmeye başlayacağız.
 
İş, bütün hayatınızı kapsıyor mu?
 
Yorgunluğunuza nasıl çare buluyorsunuz? Doğaya kaçmayı çok seviyorum, dinlendiriyor. Bunun bir parçası olarak dünyada görülmesi gereken tatil yerlerine gitmeyi ve de briç oynamayı seviyorum.
 
İyi iş bulmanın sırrı iyi bir CV’den geçer
 
Sizin firmanın ayrı iş grupları var. Personeli nasıl seçiyorsunuz?
 
Oralarda ayrımyapmıyoruz. Arkadaşlar geliyor, yeteneklerine bakıyoruz. Bütün bunları özgeçmişine (CV) yazdığı, detaylı bilgilerden alıyoruz. Bu özgeçmişin yazımı bütün bir günü kapsar.
 
Gençler CV’lerini nasıl yazmalı? Bu işin altın kuralları varmıdır?
 
10 binmüracaat var. Siz, 53 kişi alacaksınız. İlk eleme, özgeçmiş üzerinden oluyor. En iyi özgeçmiş, içeriği kuvvetli olandır. Kendini ifade etme yeteneği mesela çok önemli. Hangi alanlarda yeteneksiz olduğunu da dürüstçe anlatacak. Biz onu komple tanımak istiyoruz çünkü.
 
Devir değişti, yurtdışında Türk personelmodası var
 
Gençler, yurtdışında başarıyı nasıl yakalar?
 
Ben üç kere, üç ayrı görevle yurtdışına gittim. 8 yılımgeçti. Eskiden oralardan bir şeyler öğrenip, gelince buralarda uygulanırdı. Artık devir değişti. Her yerde Türk personel ve yönetici isteniyor. Neden böyle? O insanlar, Türkiye’deki deneyimlerini, tecrübeyi yurtdışında uygulayıp geliyorlar. Tabii ki, o uygulamayı yaptıktan sonra yeni bir şeyler de alıyorsunuz. Burada ‘kazan - kazan’ var.
 
Girişimciliğimiz güzel bir noktaya geldi
 
Dışarıya çok eleman gönderiyormusunuz?
 
Hemde çok eleman gönderiyoruz. Unilever Türkiye kökenli 59 idarecimiz şu anda yurtdışında çalışıyor. Ben, 15 gün önce Singapur’da çok keyif veren bir sahneye şahit oldum.MT dediğimiz kademede bir kadın arkadaşımız, orada işe başlamış. Onu, Boğaziçi Üniversitesi’ni bitirdikten sonra ‘idareci adayı’ olarak almışız ve Ona demişiz ki, ‘İşiniz Singapur’da başlıyor. Atlamış uçağa gitmiş, hayatını kurmuş, tek başına orada çalışabiliyor.
 
Türk çalışanlar, hangi katkıları yapıyorlar?
 
Bir örnek verelim. Satışta çalışan birisi yurtdışına gitsin. Türkiye’de geleneksel piyasalar küçülürkenmodernmarketler hızla büyüyor. Bu konuda çok iyiyiz ve hemyerel hemde uluslararası zincirler var. Arkadaşlarımız da burada elde ettikleri tecrübeyi, yurtdışında paylaşabiliyor. Ayrıca girişimciliğimiz de mükemmel noktalara geldi.