BÜRO olarak çok uluslu bir dizi şirkete hizmet verdiklerini aktaran Av. Öztunç, “Üç yıl önce, takip ettiğimiz bir dava nedeni ile bir meslektaşım ile Fransa'ya gittik. Daha önceden iki gün konaklamalı olarak otel rezervasyonumuzu gerçekleştirmiştik. Ancak otele vardığımızda otel görevlileri odalarının müsait olmaması nedeni ile bizi bir başka otele yönlendireceklerini belirttiler.

Bunun üzerine, toplantı gerçekleştireceğimiz otelden biraz daha uzak mesafede bulunan bir başka otele transfer edildik. Her ne kadar seyahatimiz esnasında sorunu uzatmamak adına duruma ayak uydursak da bu durumun vermiş olduğu rahatsızlık sebebi ile bir tüketici olarak neler yapabileceğimizi düşünürken, karşımıza 'Avrupa Ödeme Emri' ve 'Avrupa Küçük Hak Talepleri' usulleri çıktı.

İhtilaf konusu talebimiz yaklaşık olarak 1.500 Euro civarında olduğundan o dönemde üst sınırı 2.000 Euro olan talepler için başvurulabilir durumda olan 'Küçük Talepler Usulü'nü denemek bu anlamda kendimiz için de bir etüt yapma imkânı bulmak istedik” dedi.

AB ÜYESİ BİR ÜLKEDEN BAŞVURU ŞART DEĞİL

Av. Öztunç açıklamasının devamında “Şahsi olarak yapmış olduğum bu başvuru, mahkeme tarafından değerlendirmeye de alındığında; Türkiye'den Avrupa'da ilamsız icra takibi yollarına başvurulmasının mümkün olduğunu ve Avrupa Birliği üyesi bir ülkeden başvuru yapılamasına ilişkin bir zorunluluğun bulunmadığını bizzat teyit etmiş olduk” şeklinde konuştu

TÜRKİYE'DE ÇOK AZ BİLİNİYOR

Hali hazırda, benzer özellikle olan iki takipten birini Yunanistan'da, diğerini Almanya'da yaptıklarını kaydeden Av. Öztunç, “Bildiğimiz kadarı ile Türkiye'de bu yöntemi ilk kez uygulayan biziz. Hatta şu anda da bizden başka başlatılmış bir başvuru yok. Keza bu konuda maalesef ki Türkçe ulaşılabilir bir kaynak da bulunmuyor, bu durum da konunun bilinirliğini zorlaştırıyor” dedi.

MİRAS VE AİLE HUKUKUNU KAPSAMIYOR

'Avrupa Ödeme Emri'nin 10 yıldan bu yana yürürlükte olduğunu kaydeden Av. Öztunç, söz konusu yöntemin, Danimarka dışındaki tüm AB ülkelerinde uygulandığını kaydetti. Av. Öztunç, hukuki ve ticari ilişkilerden doğan alacaklar için 'Avrupa Ödeme Emri' yönteminin uygulanabildiğini kaydederek “Ancak ilgili tüzükler uyarınca bazı uyuşmazlıklar; örneğin, miras hukuku, aile hukuku, idare hukukundan kaynaklı olan uyuşmazlıklar ülkelerin kamu düzenlerini ilgilendirebileceğinden kapsam dışında bırakılmıştır” dedi.

HANGİ ÜLKEDE MAL VARLIĞI VARSA…

Av. Öztunç konuya ilişkin açıklamasının devamında “ Kesinleşen ödeme emri borçlunun malvarlığının tespit edildiği tüm ülkelerde tanıma veya tenfize gerek duyulmaksızın icra edilebilir hale geliyor. Böylece uluslararası alacak takibinde ülkeler arası bir işbirliği ve yeknasaklık sağlanıyor” dedi.