Dünya genelinde liderlerin izledikleri politikaları duyurmak ve  mesajlarını iletmek için Twitter'ı son dönemde çok daha aktif bir şekilde  kullandığı görülüyor. Merkezi New York'ta bulunan küresel halkla ilişkiler  firması Burson-Marsteller da 2016 yılında dünya liderlerinin ve hükümetlerinin ne  sıklıkla  Twitter kullandıklarını belirleyen araştırma yaptı.

173 ülkede bulunan 793 hükümet hesabının analiz edildiği araştırmaya  göre, Birleşmiş Milletlere (BM) üye ülkelerin yüzde 90'ının Twitter hesabı  bulunuyor. Bu hesapların yaklaşık 324 milyon takipçisi varken, Afrika ve  Pasifik'te yer alan 20 ülkenin devlet yetkilileri Twitter'da varlık göstermiyor. 

ZİRVEDEKİ İSİM OBAMA

Çalışmaya göre, Twitter'da en çok takip edilen kişi, başkanlığı kısa  süre önce Donald Trump'a devreden eski ABD Başkanı Barack Obama. Obama'nın 2007  yılında seçim kampanyası esnasında oluşturduğu @BarackObama hesabı, 83 milyonu  aşkın kişi tarafından takip ediliyor.

Obama'nın paylaşımlarının çoğu yardımcıları tarafından yapılıyor.  Hesaptan atılan 15 milyonu aşkın tweet'in çok az sayıdaki kısmı Obama'ya ait.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, Twitter'da Obama’nın  ardından en etkili ikinci isim olarak dikkati çekiyor. Franciscus'un dokuz ayrı  dilde tweet atılan farklı dokuz hesabı bulunuyor. Papa'nın bu hesapları,  çoğunluğunu Latin Amerika'dakilerin oluşturduğu 31 milyonu aşkın kişi tarafından  izleniyor.

HİNDİSTAN BAŞBAKANI ÜÇÜNCÜ SIRADA

Üçüncü sırada ise Hint lider Narendra Modi geliyor. Hindistan  Başbakanı Modi'nin 26 milyondan fazla takipçisi var.

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump, Twitter'daki performansıyla dikkat  çekiyor. Yaklaşık 24 milyon takipçisiyle liderler arasında dördüncü sırada olan  Trump, Twitter'ı çok sık kullanıyor. Trump, "Ben tweet atmayı sevmiyorum, yapacak  başka işlerim var." dese de hakkındaki iddialara Twitter'dan yanıt vermeyi  sürdürüyor. ABD'nin yeni liderinin kritik paylaşımlarının bazı şirketlerin  borsadaki hisselerinin düşmesine sebep olduğu biliniyor.

Amerikan başkanlarının kullandığı @Potus adlı resmi hesap da yine  takipçi sayısı yüksek olanlardan. 20 Ocak'taki yemin töreninin ardından Obama'dan  Trump'a geçen bu hesap, 14 milyonun üzerinde kişinin takibinde.

ERDOĞAN'IN TAKİPÇİ SAYISI ARTIYOR

Dünya genelinde takipçi sayısıyla öne çıkan diğer lider de  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. @RT_Erdogan kullanıcı adıyla paylaşımlarda  bulunan Erdoğan'ı 9 milyon 810 bin 98 kişi takip ediyor. Erdoğan, bu rakamla  takip edilen liderler arasında altıncı sırada yer alırken, hesabın takipçi  sayısında her geçen gün artış gözleniyor.

Erdoğan, Twitter takipçilerini de yanıtsız bırakmamaya özen  gösteriyor. Erdoğan, son olarak, "Engellinin elinden bu kadar gelir.  Cumhurbaşkanım resmimi görür inşallah. Sizi çok seviyorum" ifadelerini kullanarak  kendi çizdiği resmi paylaşan engelli Gülşah Yağmur Yazıcı'ya resmi hesabından  teşekkür etmiş, ardında da Yazıcı'yı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul  etmişti.

Öte yandan, Beyaz Saray'ın @WhiteHouse, Hindistan Başbakanlığının  @PMOIndia hesapları da takipçi sayısı açısından diğer ülkelerin benzer  kurumlarından önde gidiyor.