Cep telefonu, internet ve oyun hayatımızda kapladığı yer, bağımlılık noktasına doğru ilerliyor. Teknoloji bağımlılığı dendiğinde madde, alkol, kumar gibi bir bağımlılık çağrıştırmıyor olsa bile bağımlılık tanımı itibariyle aynı riskleri ve belirtileri gösteriyor. Duygularla baş etme konusunda teknoloji öne çıkmaya başlıyor. Örneğin sıkılınca yemek yemek yerine artık cep telefonu ya da internet kullanmak kişilerin önceliği oluyor.

Yüzünü yıkamadan cep telefonuna bakmak bağımlılık belirtisi

Gece uyurken cep telefonunu yanından ayırmamak, yüzünü yıkamadan telefona bakmak ve günde 4 saatten fazla telefonla uğraşmak teknoloji bağımlılığının temel belirtileri sayılıyor. Bu belirtilerin herhangi biri ya da tamamının olması bağımlılık tanımı için yeterli olmuyor. Cep telefonu şarjının bitmesi nedeniyle agresifleşmek de bağımlılık göstergesi. 

İnternet ve oyun bağımlılığı da cep telefonu bağımlılığıyla birlikte değerlendiriliyor. Üzerinde anlaşılmış net bir bağımlılık kıstasları olmasa da hayatı olumsuz etkilemesi ve kişinin diğer günlük aktivitelerini etkilemesi gibi kriterler belirleyici oluyor. Örneğin, okul çağında olan bir birey arkadaşları ya da ailesiyle geçireceği vakti internet ve oyunlara harcıyorsa ya da derslerini olumsuz etkilemeye başlıyorsa ailelerin bu konu üzerine yoğunlaşması ve bu konuyu uzmanlara danışması gerekiyor. 

İnternetin hangi amaçla kullanıldığı çok önemli

İnterneti tamamen hayatımızdan çıkarmak ya da tamamen kötülemek söz konusu değil. Hayatı çeşitlendiren, bilgiye ulaşma ve iletişim kurma konusunda insanlara oldukça faydası dokunan bir teknoloji.

İnternet kullanımında genel eğilim sosyal medya mecraları ve uygulamalar üzerinden bir şeylere ulaşmak yönünde. Bunlar da aynı bağımlılık kümesine dahil ediliyor. Öte yandan internet bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı ve oyun bağımlılığı gibi başka bağımlılıklara da yol açıyor.

Çocuklar için oyun bağımlılığını aileler nasıl engelleyebilir?

Çocuklar ve gençler, günün büyük bir kısmını internette sörf yaparak ya da oyun oynayarak geçiriyor ve evdeki aile üyeleriyle iletişime geçme ihtiyacı hissetmiyorsa ailelerin bu duruma müdahil olması gerekir. Sert bir şekilde çocuğu kısıtlamak yerine, onunla iletişime geçmek için çaba harcamalılar. Bu çaba, anlaşarak ve bir hedef belirleyerek internet ya da oyun başında geçecek süreyi belirlemeli. 

İnternet, oyun ve cep telefonu bağımlıları için gerçeklik algısı ve buna bağlı olarak bu mecraların kullanımı oldukça artar. Bu noktada, bireyleri sert bir şekilde sınırlamak ya da baka sorunlara yol açabilecek uzlaşmaz tavırlar yerine iletişim kurmaya çalışarak bir farkındalık yaratmak çok önemlidir. Dünyanın birçok ülkesinde bu bağımlılığı gidermek adına klinikler açılırken, teknoloji bağımlılığını hafife almamak gerekiyor.