İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 15 Temmuz Darbe girişiminde “Yurtta Sulh Konseyi” adlı whatsapp grubunun İstanbul yapılanmasına ilişkin yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Darbenin İstanbul ayağını yürüttüğü iddia edilen ve beyin takımı olarak nitelendirilen 24 şüpheli hakkında “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” , “Tasarlayarak kasten insan öldürmek” gibi suçlardan 92’şer kez ağırlaştırılmış müebbet  istendi. İddianamede suçtan zarar gören olarak ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, 65’inci Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Doğan Şirketler grubunun da bulunduğu 95 kişi ile kurum ismi yer aldı.

Eri soyup üniformasını giydi

Atatürk Havalimanı’nın da görev yapan Jandarma Üsteğmen Ender Anıl Çalgın ifadesine yer verilen iddianamede, darbe girişiminden 1 gün önce Kurmay Albay Gürcan Sercan ile Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit’in havalimanını krokisini incelediklerini anlattı. Çalgın, Gürcan Sercan’ın kroki üzerinde devlet konuk evinin yanı sıra, iç hatlar ve dış hatlar terminalinin yerini, kaç tane kontrol kulesi olduğunu ve Atatürk havalimanına kaç giriş ve çıkış olduğunu ve yerlerini sorduğunu, kendisinin de cevap verdiğini belirtti.

Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit’in emir astsubayı Osman Elmas ise ifadesinde Kurmay Albay Müslüm Kaya’nın camiden gelen ezan sesini kesmek için Kurmay Albay Nebi Gazneli’nin talimatı ile camiye “Sesini kesin, öldürün, vurun, getirin” emriyle ekip gönderdiğini söyledi. Kaya’nın darbe girişiminin başarısız olmasından sonra saat 05.00’te sivil elbise aradığı ancak bulamayınca bir eri soyundurarak onun elbiselerini gasp ettiği belirtildi.

‘Sakın tereddüt etmeyin çakın’

İddianamede darbe girişimi gecesi Mehmet Murat Çelebioğlu tarafından kurulan “Yurtta Sulh Biziz” isimli Whatsapp grubundaki konuşmalardan bazıları:

Sadık Cebeci: AKP il teşkilatı önünde halk yoğunluğu var. Ateş açılıyor. ZPT veya tank ihtiyacı var.

Mehmet Karabekir: Sakın tereddüt etmeyin çakın.

Muammer Aygar: Birinci ve ikinci köprüye helikopter lazım. Birinci köprüde 20-30 kişi bizim tarafımızdan vuruldu. Arkadaşlar zorda helikopter lazım.

Mehmet Murat Çelbioğlu: Can kaybı vermeyin. Ankara’dan teyit ettim. Teslim olun veya kaçın.

Mehmet Murat Çelebioğlu: Grubu kapatıyorum. Mesajları silin isterseniz.

‘Erdal Paşa ne diyor ya?!’

İddianamede, darbe gecesi televizyonda ‘askerlere kışlalara dönmeleri emrini veriyorum’ diyen 3. Kolordu Komutanı şüpheli Erdal Öztürk’ün darbe toplantılarında defalarca Albay Muzaffer Düzenli tarafından İstanbul’a sıkıyönetim komutanı olarak görevlendirildiği açıklandı. Öztürk’ün HTS kayıtlarında 16 Temmuz saat 06.42-06.50’de darbenin başarılı olması halinde yerine geçecek Korgeneral Sati Bahadır Köse ile görüştüğü ortaya çıktı. Öztürk’ün o gece bir televizyon kanalında yaptığı “Tüm personele kışlalarına dönmesi çağrısı yapıyorum. Aksi taktirde hukuki işlem yapılacağını söylüyorum” şeklindeki çağrısını anlayamayan darbecilerden Tugay Komutanı Cemalettin Doğan “Yurtta Sulh Biziz’  grubuna “Erdal paşa ne diyor ya” şeklinde şaşkınlığını yazdı.