Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde görev almayıp daha sonra yapılabilecek eylemler için kendilerini gizledikleri belirlenerek gözaltına alınan aralarında muvazzaf asker ile merkeze alınan vali yardımcısının da bulunduğu 39 şüpheliden 20'si tutuklandı, 19 kişi yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

GÖZALTINA ALINANLARIN İFADESİYLE ORTAYA ÇIKTI

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Can Tuncay tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, daha önce gözaltına alınan örgüt üyesi bazı kişilerin verdiği ifadeler doğrultusunda yakalanan ve tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edilen 39 şüphelinin işlemleri sona erdi.

VALİ YARDIMCISI DA TUTUKLANDI

Şüphelilerin ifadelerini alan nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, aralarında merkeze alınan Vali Yardımcısı Ş.E'nin de bulunduğu 4 sivil şüphelinin "terör örgütü kurmak veya yönetmek" suçundan tutuklanmasına karar verdi. Aralarında kurmay albayların bulunduğu 16 şüpheli askerin de "terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklanmasına hükmeden hakimlik, diğer 19 kişiyi ise haklarında adli kontrol hükümlerini uygulayarak serbest bıraktı.

Serbest kalan kişiler hakkında, adli kontrol hükümleri çerçevesinde yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

YENİ EYLEMLER İÇİN KENDİLERİNİ GİZLEMİŞLER

FETÖ'nün darbe girişime ilişkin soruşturmada, daha önce gözaltına alınan şüphelilerin ifadeleri ışığında harekete geçen savcılık, 15 Temmuz'daki darbe girişiminde görev almayıp, daha sonra yapılabilecek eylemler için kendilerini gizledikleri iddia edilen 11'i kurmay olmak üzere 28 albay, 5 astsubay ile biri merkeze çekilen vali yardımcısı olmak üzere 6 "sivil imam"dan oluşan 39 şüphelinin gözaltına alınmasına karar vermişti. Şüpheliler, "terör örgütü kurmak veya yönetmek ile örgüte üye olmak" suçlarından tutuklanmaları talebiyle dün akşam nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmişti.

ASKERİYEDEKİ YAPILANMA TAMAMEN DEŞİFRE OLMASIN DİYE...

Gözaltına alınan 33 askerin, "sivil imam olduğu" tespit edilen 6 şüpheliyle irtibatlı olduğu belirtilmişti. Şüphelilerin, öğrenim dönemlerinden bu yana örgütün emriyle hareket ettikleri, 15 Temmuz darbe girişiminde örgütün askeriyedeki yapılanmasının tamamen deşifre olmaması adına ortaya çıkmadıkları ileri sürülmüştü.