HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında tutuklu bulunduğu soruşturmada Diyarbakır Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede 37 yıl 10 aydan 276.5 yıla kadar hapis cezası istendi. Demirtaş hakkında istenilen cezaların büyük bölümü yaptığı açıklamalarla ilgili oldu.

Cumhuriyet'ten Kemal Göktaş'ın haberine göre, başsavcılık, Demirtaş'ın 15 konuşması ile ilgili "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlaması yöneltti. Savcılığın örgüt propagandası olarak gördüğü ifadeler arasında Demirtaş'ın HDP programında olan "demokratik özerkliği" savunması, Türkiye'nin PYD ile birlikte hareket etmesi gerektiği, Başbakan'a TV'de başkanlık ve özerklik konularını tartışmaya çağırması ve "Kürdistan" ifadesini kullanması da yer aldı. Savcılık, ayrıca Demirtaş'ın çözüm süreci kapsamında gittiği Kandil'de PKK yöneticileri ile çektirdiği fotoğrafı da suç olarak gördü. Demirtaş hakkında 'Suçu ve suçluyu övmek, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme, halkı kanunlara uymamaya tahrik etme, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme ve katılma, suç işlemeye alenen tahrik etme, halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtmak, toplantı ve yürüyüşün zorla dağıtılması" suçlarından da cezalandırılması istendi.

Demirtaş'ın PKK yöneticisi olması suçlamasının dayanağını ise "Demokratik Toplum Kongresi'ndeki yönetici sıfatıyla eylem ve işlemleri" gösterildi. İddianamede DTK'nin Abdullah Öcalan'ın söylemlerinde çözüm paradigmasının üçüncü ayağı olarak nitelendirildiği ve KCK'nin alt kolu olduğu ileri sürüldü. 'Kobani' davası

Demirtaş hakkında 6-7-8 Ekim Kobani eylemleri nedeniyle "olayları kışkırttığı" iddiasıyla yapılan soruşturmadan ise "suç işlemeye tahrik ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçlamasıyla 3-5 yıl arası hapis cezası istendi.

[Demirtaş cezaevinden 30 saat ifade verdi]

Demirtaş cezaevinden 30 saat ifade verdi

İlk duruşma nisan ayında

Demirtaş bu iddianamenin hazırlandığı davada tutuklu bulunuyor. Bir süre önce davaya bakacak olan Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, HDP'li İdris Baluken'i AYM'nin Mustafa Balbay kararına dayanarak tahliye etmişti.

AYM'nin söz konusu kararında "kaçacağı yönünde somut şüphe bulunmayan milletvekilinin tutuklu yargılanmasının seçilme hakkını ve seçmenin de seçme hakkını ihlal edeceği" değerlendirmesi nedeniyle ilk duruşmada Demirtaş'ın da tahliye edilmesi bekleniyordu. Ancak mahkeme 2 Şubat'ta kabul ettiği iddianameyle açılan davada ilk duruşmayı 28 Nisan'a bıraktı.