Türkiye'nin en güvenilir kurumlarından birisi olan ÖSYM, en zor günlerini yaşıyor. Son 2 yıldır birçok hata ve problemle boğuşan ÖSYM, çok sayıda davayla karşı karşıya. LYS'de tercihlerde yapılan 'unutkanlık', yanlış verilen başarı sıraları, LYS'de öğrencileri şaşırtan cevap kağıdı, Polis Meslek Yüksek Okulları Sınavı'nın iptal edilmesi de kuruma olan güveni sarstı. Son ciddi iddialar ise KPSS'ye ilişkin olarak ortaya atıldı. Sınavda kopya çekildiği, soruların bazı dershanelere sızdırıldığı iddialarının ardından ÖSYM inceleme başlatırken kurumun güvenilirliği de sorgulanmaya başladı. KPSS'deki kopya ve soruların çalındığı yönündeki ciddi iddialar ile son dönemde yaşanan bazı hata ve aksaklıklar kurumu sıkıntıya soktu. Geçtiğimiz yıl yapılan Polis Meslek Yüksek Okulu Sınavları sorularının birebir aynılarının sınavdan önce internette elden ele dolaşması sonucu ÖSYM sınavı iptal etmek zorunda kalmıştı. Soruların nereden ve nasıl sızıdırıldığına dair ise soruşturma açıldı. Nisan ayında da yanlış cevap anahtarı nedeniyle sınav sonuçları iptal edilmişti.

BAŞVURULAR ÇILDIRTTI
LYS, KPSS ve DGS başvurularının aynı günlere denk gelmesi ÖSYM'nin sistemini kilitleyince başvurılar iki üç kere uzatılmıştı. Adaylar bankalar, ÖSYM önünde uzun kuyruklar oluşturmuş ve kuruma tepki göstermişti.
ÖSYM'ye ilişkin bir soru önergesine haziran ayında yanıt veren Bakan Çubukçu, ÖSYM'nin 2003-2010 yılları arasında 71 sınavda toplam 144 soruyu iptal etmek zorunda kaldığı bilgisini verdi. Önergeye göre 2005 yılından bu yana ÖSYM aleyhine 1032 dava açıldı.

YÜKSEK PUANLI BÖLÜMLER
2010-ÖSYS sonuçları açıklandı buna göre öğrencilerin en fazla tercih ettikleri bölümler ve üniversiteleri ortaya çıktı. 2009-ÖSYS'ye göre fazla değişim göstermemekle birlikte bazı üniversitelerin bazı puan türlerinde öne çıktığını gözlemleyebiliriz. Örneğin Boğaziçi Üniversitesi mühendislik bölümlerinde öne çıkarken İTÜ son dönemde gelişen bazı mühendisliklerde Boğaziçi üniversitesi'ni zorluyor ancak daha da ilginç olan özellikle son dönemde öğrenciler tarafından revaçta olan mekatronik, yazılım gibi mühendisliklerde Bahçeşehir öne çıkıyor. İletişimde Bahçeşehir açık ara önde giderken Hacettepe sağlık bölümlerinde Koç Üniversitesi ve Bahçeşehir iktisadi ve idari bilimlerde yine en başta olan üniversiteler oldu. İşte Türkiye'nin en fazla tercih edilen bölümleri ve bu bölümlerde birinci olan üniversiteler.

Veli de öğrenci de şaşkın!
ÖSYM'NİN kılavuza koyduğu başarı sıralarının gerçekleşen başarı sıralarıyla hiçbir şekilde örtüşmediği öğrencileri ciddi şekilde yanılttığı ortaya çıktı. Örneğin Ankara Üniversitesi maliye bölümüne ÖSYM'ye göre başarı sırası 105 bin olan öğrenci yerleşebilecekti ancak 19 bin öğrenci yerleşebildi. Yanılma payı % 500 oldu. bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Sonuçlar karşısında öğrenciler şaşkına döndü. Veliler şikayetçi oldu. Bir veli 'Çocuğumun başarı sırası 18 binidi. Tıp tercih etmek istedik 2009 verilerine göre yerleşmesi mümkün değildi.

Akşam