Juno, 4 Temmuz'da tarihi yolculuğu tamamlayarak Jüpiter'in yörüngesine yerleşecek.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), beş yıl önce yola çıkan Juno'nun Jüpiter’in manyetik alanına girdiğini duyurdu. NASA, uzay aracının 4 Temmuz Bağımsızlık Günü'nde Jüpiter'in yörüngesine girmesi için bilimin sınırlarını zorluyor.

Los Angeles'taki 'Jet Propulsion Laboratory'de (JPL) basın mensuplarına brifing veren NASA, Juno uzay aracının Jüpiter'in manyetik alanına girdiğini açıkladı.

NASA'nın Juno'nun Jüpiter'e varmasını ABD Bağımsızlık Günü 4 Temmuz'a yetiştirmeye çalışıyor. Bilimin sınırlarını zorlayan kurum, uzay aracını riske attı.

Herhangi bir aksilik olmadan her şeyin planlanan şekilde gitmesi  durumunda Juno, 4 Temmuz'da Jüpiter'e en yakın mesafeye ulaştığında radyo  dalgalarıyla NASA'ya 3 "bip" sesi gönderecek. Söz konusu sinyali alan bilim  adamları, uzay aracını yavaşlatarak Jüpiter'in yörüngesine yerleşmesini  sağlayacak.

İnsansız bir uzay aracı olan Juno güneş sistemini daha iyi tanıyabilmek amacıyla sistemde yer alan en büyük gezegen olan Jüpiter'in ortaya çıkışı ve evrimi hakkında detaylı veri toplayacak.

GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞIYOR

Uzay mekiğinin uzaktan tarama yapabilen mekanizması Jüpiter'i oluşturan katmanların özelliklerini tespit edecek. Bu veriler ışığında Jüpiter'in etrafındaki renkli halkaların daha iyi anlaşılması bekleniyor.

5 Ağustos 2011'de uzaya fırlatılan basketbol sahası büyüklüğündeki Juno, NASA tarafından 1.1 milyar dolara inşa edilmişti.

Jüpiter'in yörüngesindeki yerini alabilmek için Mars'ı aşan Juno, güneş enerjisiyle çalışıyor. Aracın üzerine yerleştirilen üç güneş panelinde 18.000 güneş alıcı hücrecik bulunuyor.

Juno'yu tasarlayan araştırma ekibinden Scott Bolton, Juno'nun Jüpiter'in karanlık yüzünde kalmayarak güneş ışınlarından sürekli olarak faydalanacağını belirtmişti.

Juno, NASA tarafından geliştirilen New Horizons (Yeni Sınırlar) programının ikinci mekiği. Bu programın ilk mekiği olan New Horizons (Yeni Ufuklar) Pluto gezegenine doğru yolculuğuna 2006'da başlamış ve dokuz yıl sonra yörüngeye yerleşti.