İsrail’de kostümlerle kutlanan dini bayramlardan olan Purim’de her yıl bir çok çocuk ailesi tarafından İsrail askeri olarak giydirilmekte. Ancak bu yıl ailelerde biraz daha farklı bir tutum göze çarpmakta, aileler çocuklarını yaralı Filistinliyi öldürdüğü için 18 ay hapis cezası alan İsrail askeri Elor Azaria gibi giydirmekte.

Ester kitabında anlatılan, ‘Pers İmparatorluğu’nda yaşayan Yahudilerin kurtuluşunu’ konu alan ve İbrani takvimine göre ‘düşmanlarına karşı kazanılan zaferin ertesi günü’ olan Adar’ın 14’ünde kutlanan Purim, İsrail’de daha önce bir çok kez asker kıyafetli İsrailli çocukların gösterisine sahne oldu. Ancak Azaria davasından çıkan hapis cezası kararı, ülkedeki radikal sağ ve muhafazakar kitlelerin tepkisine neden oldu. İsrail’in Channel 2 televizyonunda yer alan habere göre İsrailli bir büyükanne torununu Azaria gibi giydirdiğini, onun bir ‘kahraman’ olduğunu söyledi.

AZARİA GİBİ GİYİNEN ÇOCUKLAR YARIŞMASI

Purim için bireysel olarak çocuklarını Azaria gibi giydiren ailelerin yanı sıra bir de ‘en iyi Azaria gibi giyinen çocuk’ yarışması düzenleniyor. İsrail gazetesi Haaretz’in haberine göre, Azaria’ya destek için yapıldığı söylenen kostüm yarışmasında kazanan çocuklara ödül olarak gitar, eğlence parkı biletleri gibi hediyeler verilmesi planlanıyor.

NE OLMUŞTU?

Filistinlilerin tepkisini çeken cinayet, 1967’den bu yana İsrail işgali altında olan Batı Şeria’nın El Halil kentinde 24 Mart 2016’da meydana gelmişti. Azaria, bir İsrail askerini bıçaklama girişiminden sonra vurulan ve yerde hareketsiz yatan Abdül Fetih Şerif’i öldürmüş; olayın videosu internette infial yaratmıştı.

Yafa Askeri Mahkemesi, askerin ‘kendini savunma’ gerekçesini kabul etmemiş, olay anında Azaria’nın yerde yatan Filistinli’nin kendine zarar veremeyeceğinin farkında olduğuna karar vermişti. Azaria 18 ay hapis cezası ve rütbe düşürme cezası aldı.