TSK, saldırının "kazaen" düzenlendiğini duyurdu. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, vurulacak noktanın koordinatlarının Türkiye tarafından verildiğini söyledi. 
171 gündür süren Fırat Kalkanı Harekâtı'nda 60'dan fazla Türk askeri şehit oldu. Peki neden bu kadar çok kayıp veriyoruz? 

BBC Türkçe'den Rengin Arslan bu soruyu güvenlik uzmanlarına sordu...

"IŞİD, Bab'da çok ciddi bir tahkimat yaptı ve çok ciddi bir tünel ve kanal ağı var"

["IŞİD, Bab'da çok ciddi bir tahkimat yaptı ve çok ciddi bir tünel ve kanal ağı var"]

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar önce bölgenin coğrafi yapısıyla ilgili detayları aktarıyor:

"El Bab ve etrafındaki köyler birleşmiş gibi. Evler bahçeli ve duvarlarla çevreli. Bunların hepsi iç içe geçmiş. Tarlalar, zeytinlikler, bademlik var. Düz bir alan."

Abdullah Ağar'ın bu söyledikleri operasyonu zorlaştıran unsurları işaret etmesi açından da önemli. Ağar bu durumu şöyle açıklıyor:

"Askeri açıdan zorluğu şurada: IŞİD, Bab'da çok ciddi bir tahkimat yaptı ve çok ciddi bir tünel ve kanal ağı var. Bir de bombalar var. Bizimkiler her ileri hamle yaptığında bir karşı hamle ile karşılaştılar. Bunu da bombalı araçlarla yaptılar, canlı bombalarla yaptılar. Ellerinde de ağır silah var. Zırhlı unsurlara karşı çok ciddi saldırılar oldu." Bir diğer güvenlik uzmanı Metin Gürcan ise El Bab'ın zorluklarını aşağıdaki dört madde ile açıklıyor:

"Birincisi, düzenlenen intihar saldırıları. Bu intihar saldırıları şehrin etrafında sizin toparlanma alanlarınızı, üs bölgelerinizi, düzeninizi bozuyor ve psikolojik korku etkisi yaratıyor. Bu çok önemli bir şey. Zırhlı birlik harekatı yeniden toparlanmaya ihtiyaç duyar. Sürekli lojistik destek çekmesi lazım. İntihar saldırılarıyla bunu bozuyor.

"İkincisi, şehre girmeye çalıştığınızda doğrudan yaya olarak giremiyorsunuz. Anti tank füzeleriyle, zırhlı araçları çok kolay püskürtebiliyor.

"Üçüncüsü, tünel savaşları. IŞİD Bab'ın altını gergef gibi işlemiş. Siz hedef tespiti yapmaya çalışıyorsunuz. Ama tüneller sayesinde görünmeden çok ciddi kuvvet kaydırabiliyor. Bir sokağın başından anti-tank füzesini ateşliyor. Adama yoğunlaşıyorsunuz ama o size farklı bir yerden ateş açıyor. Bu sayede istediği anda kuvvet toplayıp kaçabiliyor.

"Dördüncüsü ise insansız hava araçları. İnsansız hava araçlarıyla IŞİD sağlam keşif ve gözetleme yapıyor. Sizin toparlanma faaliyetlerinizi takip ediyor. Bir sonraki hamlenizi kestiriyor ve savunmasını değiştiriyor.