Yüksekdağ hakkındaki karar, Başbakanlık tezkeresi olarak Meclis'e getirildi. Tezkerenin Meclis'te okunmasıyla Yüksekdağ'ın vekilliği düşürülmüş oldu. HDP ve CHP'liler, "Eski milletvekili Kemal Aktaş 6.5 yıl ceza almıştı ama milletvekilliği düşürülmemişti" eleştirisinde bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı ve Van milletvekili Figen Yüksekdağ hakkında açılan bir davada verilen mahkûmiyet kararının Yargıtay tarafından onanmasının ardından bugün önemli bir gelişme yaşandı.

Yüksekdağ hakkındaki karar, Başbakanlık tezkeresi olarak Meclis’e gönderildi. Kararın Meclis’te okunmasının ardından Yüksekdağ’ın vekilliği düşürüldü.

OTURUMA ARA VERİLDİ

HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesi Meclis Genel Kurulu’nda tartışma konusu oldu.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, okunan tezkerenin Genel Kurul’a bilgi verme anlamındadır. Gelen bir yargı kararıdır” dedi.

HDP’DEN KEMAL AKTAŞ ÖRNEĞİ

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, “Burası utanç verici işler yapan bir Meclis’e döndü. Millet iradesinin nasıl ayaklar altına alındığı görülüyor. Eylül ayında, 5.5 ay önce alınmış bir ceza var. Adalet Bakanlığı 3.5 ay önce yazmış. O zaman referandum yoktu tabii. 10 ay hapis cezası ile milletvekili düşürülmesi pespaye bir karardır. Eski milletvekili Kemal Aktaş 6.5 yıl ceza aldı, ama düşürülmedi. O düşürülmedi bu düşürülecek öyle mi?

CHP: HDP GRUBUNA NEDEN BİLDİRMEDİNİZ

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da etik olmayan bir tabloyla karşı karşıya bulunulduğunu belirterek şunları söyledi:
“Anayasa 84. madde kapsamında Genel Kurul’a sunuyorsunuz da bunu HDP grubuna bildirmeniz gerekirdi. Bunu kimse makul bulamaz. Kemal Aktaş var. 6 ay okutulmadı. İşinize gelmedi mi, ‘PKK ile iyiyiz’ diyorsunuz, okumuyorsunuz, şimdi ‘kötü’ diyerek okutuyorsunuz. Bu da kabul edilemez. Kemal Aktaş’ı neden okumadınız.

Yaşanan tartışma nedeniyle TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı oturuma ara verdi.

 HDP’li diğer vekiller hakkında da benzer bir yol izleneceği belirtiliyor…

MAHKÛMİYET KARARINI ADANA AĞIR CEZA VERMİŞTİ

Figen Yüksekdağ hakkındaki mahkûmiyet kararını, Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi vermişti. Mahkeme, ‘terör örgütü propogandası yapmak’ iddiasıyla Yüksekdağ hakkında cezaya hükmetmişti.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Bir davada kesin hüküm giyilmesi halinde o hüküm TBMM Genel Kurul’unda okunuyor ve oylama yapılmaksızın anayasanın 84. maddesi uyarınca vekillik doğrudan düşürülüyor.