Ankara'da hazırlanan ana darbe iddianamesinde örgütün emniyet içerisine nasıl sızdığı ve emniyetteki çalışmalarına yer verildi. Buna göre; Fetullah Gülen 1970'li yıllardan itibaren 13-18 yaş grubu öğrenciler üzerinde çalışmaya başladı. Bu ekip zamanla emniyete kadro yetiştiren polis koleji, polis akademisi ve polis okullarına yönlendirildi.

İlk soruşturma

Emniyet'teki FETÖ'cü ekibin soruşturmaya konu olan ilk vakası 1991 yılında yaşandı. Bazı komiser yardımcılarının önemli görevlere getirilmesi için çift torba kullanıldı. Olayla ilgili inceleme yapıldı, üç polis meslekten çıkarıldı. Ancak Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne gönderilen suç duyurusunun üzeri kapatıldı ve disiplin cezası alan 3 memur affedildi.

Tehdit raporda

İddianamede örgütün emniyet içerisindeki yapılanmasına yönelik 1992'de hazırlanan rapora da yer verildi.. Raporda örgütün devlet için nasıl bir tehdit oluşturduğuna yer veriliyor.

"Örgütün emniyet içindeki yapılanması ile ilgili 15-92 sayılı 28.08.1992 günlü düzenlenen evrakta, bu yapının Devlet içindeki varlığının, Devletin ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürebileceği, görevlerini yerine getirirken siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ayrımı yapmak suretiyle emniyet mensupları arasında bu yolla ayrımcılık yapan tutum ve davranışlarda bulunulduğu, Devletin güvenliği ile ilgili bir konu olduğu belirtilmiştir."

İddianameye göre örgüttün emniyet genel müdürlüğü içindeki varlığından herkes haberdardı. Ancak emniyet genel müdürlüğü, bu konuda bir daha inceleme ve araştırma yaptırma gereği duymadı.

'Koçbaşı gibi kullanıldı'

İddianamede emniyetteki yapılanmanın koçbaşı gibi kullanıldığı ve diğer kurumlara da bu sayede sızıldığı belirtildi...

Bu kurumların başında da yargı geliyor...

İddianamede örgütün, istediğinde her türlü hukuksuz kararı verecek ve yargı eliyle kamu gücünü örgüt menfaatine kullanacak binlerce hâkim ve savcı mensubunun bulunduğu belirtiliyor.

Menfaat davaları

İddianamede FETÖ'nün yargıdaki gücünü kullanarak toplumu yönlendirme amacıyla çeşitli davalar açtığı da belirtiliyor. Bu davalar şöyle sıralanmış:

Şemdinli
Ergenekon
Balyoz
Askeri Casusluk
Devrimci Karargâh
Oda TV
Şike