15 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast girişimi ve iki polisin öldürüldüğü saldırıya ilişkin dava bugün Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşma için Muğla Ticaret Odası’ndaki salon hazırlandı. Duruşma öncesi yoğun güvenlik önlemleri alındı. Davada Erdoğan’a Marmaris’te kaldığı otelde suikast girişiminde bulunan tim de yargılanıyor.

‘DELİLLER İNCELENECEK’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1’i firari 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 47 sanığın yargılanmasına Muğla 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın da duruşma arasında açıklamalarda bulundu. Aydın, “Sanıkların savunmaları Cumhurbaşkanımızın alıkonulup başka bir yere götürülmesi yönünde. Ancak dosyayı incelediğimde, delilleri dikkatle değerlendirdiğimizde alıkoyma iradesi değil, varlığını ortadan kaldırmak, suikast iradesinin olduğu konusunda tereddütümüz bulunmamaktadır” dedi.

Aydın, “Sadece Cumhurbaşkanımıza suikasten değil, darbe teşebbüsünden de yargılanıyorlar. Cumhurbaşkanımızın şahsına yönelik eylem doğrudan doğruya bu dava kapsamında işlenmiş durumda. Cumhurbaşkanımıza suikast bu davada olacak. Biz cumhurbaşkanımızın şahsına yönelik saldırı olduğundan savcılık aşamasında şikayetçi olduk, müdahil olmak, takip etmek için buradayız. Davayı sonuna kadar takip edeceğiz” dedi.

‘GÜLEN’İ SAVUNACAK AVUKAT YOK’

Mahkeme başkanı, bir numaralı sanık olan Fetullah Gülen için Muğla Barosu’ndan şu ana kadar hiç kimsenin müdafilik yapmak istemediğini söyledi. Bazı sanıkların avukatlarının da çekildiğini tekrar hatırlattı. Sanık avukatlarında Hakan Tunçkol söz alarak yetki hususunda itirazlarını bildirdi. Tunçkol, her ne kadar şehitler ve yaralılar olsa da davanın ana konusunun ve özgül ağırlığını oluşturan suçun Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a suikast olduğunu ve kendisinin burada olmayıp ikametgahının Ankara’da bulunduğunu belirterek davanın, adresinin olduğu yerde, yetkili olan ağır ceza mahkemesinde görülmesinde talep etti. Bazı sanık avukatları bu itiraza katılırken bazıları katılmadı.

6’ŞAR KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEMİ

Sanıkların, ‘Cumhurbaşkanına suikast’, ‘anayasayı ihlal’, ‘yasama organına karşı suç’, ‘hükümete karşı suç’, ‘silahlı terör örgütü yöneticisi olma’, ‘yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme’, ‘yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs etme’, ‘kasten öldürmeye teşebbüs’, ‘zincirleme şekilde cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’, ‘zincirleme şekilde silahla tehdit’, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’, ‘zincirleme şekilde kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret’, ‘kamu malına zarar verme, mala zarar verme, nitelikli olarak konut dokunulmazlığının ihlali ve nitelikli yağma’ suçlarından 6’şar kez müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi. Soruşturma sürecinde, 73’ü mağdur ve müşteki ile 86’sı tanık olmak üzere toplam 203 kişinin ifadesine başvuruldu