İçişleri Bakanlığınca yayımlanan  genelgeyle ticari taksiler dahil olmak üzere otomobillerin arka koltuklarda  oturanların da emniyet kemeri takma zorunluluğu olduğu hatırlatılarak,  denetimlerinin artırılması istendi. 
 
 Bakanlığından valiliklere gönderilen genelgede, alınan tedbirler  sonucunda ölümlü trafik kazalarının bu yıl bir önceki yıla oranla yüzde 9,8  azaldığı vurgulandı.
 
 Ölümlü trafik kazası oranının, 2020'ye kadar yüzde 50 civarında  azaltılması için yeni stratejiler belirlendiği bildirilen genelgede, daha sıkı  denetimlerin uygulamaya konulacağı kaydedildi.
 
Genelgede, emniyet kemeri kullanımının, trafik kazalarında hayat  kurtaran önemli bir faktör olduğuna ve ölüm ve yaralanmaları yüzde 75 oranında  azalttığına işaret edildi.
 
 Sürücülerin ve yolcuların, kaza anında araç dışına savrularak, baş ve  bedenlerin aracın değişik aksamlarına çarpması sonucu beyin travması  geçirdikleri, devrilen araçların altında kaldıkları, hayat boyu engelli kalacak  şekilde yaralandıkları veya hayatlarını kaybettikleri belirtilen açıklamada,  emniyet kemerinin alışkanlık haline getirilmesinin önemine dikkat çekildi.
 
 "Taksi şoförleri kemer takarak yolculara örnek olmalı"
 
 Ticari taksiler dahil tüm otomobillerde bütün koltuklarda oturanların  emniyet kemeri takmasının zorunlu olduğunun altı çizilen genelgede, araç hareket  etmeden önce taksi şoförünün emniyet kemerini takarak, yolculara örnek olması ve  kemer takmaları konusunda yolcuyu uyarması gerektiği belirtildi.
 
 Bu konuda hazırlanan çıkartmaların çoğaltılarak, yolcuların  görebileceği şekilde koltuğa yapıştırılması, trafik polisinin de emniyet kemeri  konusunda taksi, sürücü ve yolcuların üzerinde titizlikle denetimlerde bulunması  istendi.
   
 "Şehirlerarası otobüs yolcularına da zorunlu"
 
   Şehirlerarası otobüs yolcularının da emniyet kemeri takma zorunluluğu  bulunduğu vurgulanan genelgede, araç hareket etmeden önce sürücü veya muavin  tarafından yolcuların emniyet kemeri takması gerektiği konusunda görsel ve  işitsel yöntemlerle tüm yolcuların uyarılması istendi.
 
  Genelgede, trafik polisi ile jandarmanın bu konuya yönelik  denetimlerinin artırılması talimatı verildi.
 
Karayolları Trafik Kanunu'na göre, emniyet kemeri bulundurulması  zorunlu olan araçlarda, emniyet kemeri bulundurmamanın ve kullanmamanın cezası,  2016 için 92 lira olarak uygulanıyor, sürücülere de 15 ceza puanı veriliyor