Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yücel Kocaman koordinasyonunda, Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen, Cumhuriyet savcıları İstiklal Akkaya, Kemal Aksakal'ın hazırladığı iddianamede, çarpıcı iddialar yer aldı.

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, iddianamede ‘15 Temmuz darbe girişimi öncesinde Genelkurmay Başkanlığı Personel Başkanı olarak görev yapan Korgeneral İlhan Talu'nun, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Genelkurmay Karargâhı'na gelip, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Orgeneral Yaşar Güler ile görüştüğünü gördüğü, Cemaat mensubu personelle ilgili tutuklamaların hemen başlayacağı bilgisini paylaştığı, bu nedenle gece saat 03.00 olarak planlanan darbe girişiminin erkene alındığı, şüphelinin darbe girişiminin geriye çekilmesinde önemli rolü olduğu' tespiti yapıldı.

İddianamede Talu'nun 15 Temmuz saat 21.23'te Genelkurmay Karargahı'nı ele geçirmek için içeri giren darbeci Özel Kuvvet görevlilerinden bir gruba bina içinde yol gösterdiği anlatıldı.

İddianamede eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Dönüşüm Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli için çarpıcı değerlendirmeler de yer aldı.

Dişli'nin görevi süresince emrindeki 20 kurmay subaydan 18'inin darbe girişimine karıştıkları belirtildi. TBMM'yi bombalayan Mustafa Azimetli ve emri veren Ahmet Özçetin'in de Dişli'nin emrinde olduğu vurgulandı. İddianamedeki Genelkurmay Başkanlığı Tahkikat raporunda, Dişli'nin 15 Temmuz saat 20.51'de Genelkurmay Başkanı danışmanı Orhan Yıkılkan ile birlikte Hulusi Akar'ın odasına çıktıkları belirtildi. 2 saat 12 dakika sonra Dişli ve darbeci askerlerin Akar'ı götürdükleri belirtildi.