Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, şunları söyledi:

BAĞDAT'IN AÇIKLAMALARINI KIŞKIRTICI BULUYORUM

Asker piknik yapmaz görev yapar. 60 küsür ülkeden orada mücadele edenler var. Irak ile fiziki bağı olmayan bir çok ülkenin askeri var. Bu mücadeleyi insanlık adına sürdürüyor. Dolayısıyla Bağdat’ın bu ve buna benzer açıklamalarını fevkalede tehlikeli ve kışkırtıcı buluyorum.

ASKERİMİZ UZUN ZAMANDIR ORADA

Bugün gitmiş değil bizim askerimiz oraya. Uzun zamandan beridir oradadır. Orada da çok anlamlı çalışmalar yapıyor. Bizim Irak’ın toprağıyla, toprak bütünlüğüyle, hasmane düşmanca bir tutumumuz yok. Bölgenin huzur bulması için sorumluluk taşıyoruz. Bağdat hükümeti buna takılacağına, yıllardır bağrında beslediği ve Türkiye’nin canını yakan terör örgütüne karşı yapacağı bir şey varsa önce onu yapsın sonra konuşsun.

BU LAFLARIN KIYMETİ HARBİYESİ YOK 

Ayaküstü bu tartışmalara girmeye gerek yok. Biz Irak’ta neyin var, neyin yok olduğunu biliyoruz. Onun için bu lafların kıymeti harbiyesi yok. Irak bu açıklamaları neden yapıyor? Bunun nedenini müsaade edin de zamanı gelince söyleriz.

YENİDEN YAPILANMAYA İHTİYACI VAR BM'NİN

Herkes BM’yi toplantıya çağırabilir. 5 tane daimi üyenin her zaman dediği oluyor ve 196 ülke ona boyun eğmek zorunda kalıyor. Onun için BM’nin güvenilirliği gün geçtikçe daha fazla sorgulanıyor. Mutlaka yeniden yapılanmaya ihtiyacı var BM’nin.

MİNİ ANAYASA KOMİSYONU ÇALIŞMALARI BİTTİ

Mini Anayasa Komisyonu çalışmaları bitti. Şimdi parti genel başkanlarına kaldı. Önümüzdeki günlerde bu konuyu bir sonuca bağlamak için gerek CHP gerekse MHP genel başkanlarıyla bir görüşme yapacağız. Henüz daha temas kurmadık ama böyle bir düşüncemiz var. En azından bir adım atmış olalım, bu kadar emeğin boşa gitmesini önleyelim. Ayrı ayrı olabilir, aynı anda da olabilir.

TAM GÜN EĞİTİM

Tepkiler iyi, öğrenciler biraz mutsuz. Ama normal, biz de öğrenciyken okul olmadığı zaman daha mutlu olurduk. Ama onların daha iyi yetişmesi için tam gün olması gerekiyor. Bunu şöyle anlamak lazım, sıkıştırılmış olarak yarım güne sıkıştırmak değil, çeşitli spor ve kültürel faaliyetle öğrencilerin okulda zaman geçirmeleri… Hem daha donanımlı hale gelmeleri için, mesela anne baba çalışıyor, çocuk sabah gidiyor öğlen geliyor, sorun… Anne baba evde yokken onların da okulda zaman geçiriyor olması ailesi için de..

Şimdi tam güne ne zaman geçeceğiz biz 2019’un sonuna kadar. Önümüzde üç sene var. Bu üç sene içerisinde, buralarda gereken yeni derslikleri yapmak suretiyle böylece tam gün eğitim sürecini tamamlamış olacağız, başlatmış olacağız.

ÖĞRETMENLERİN ALIMIYLA İLGİLİ REİS SORUSU…

Böyle şeyler konuşulur gelir geçer. Belki binde bir böyle şeyler söylenebilir ama bunların hakikatı olup olmadığı konusunda şüpheler mevcuttur yapılan imtihanlarda hassasiyetimiz iki noktada toplanıyor. Bir tanesi FETO terör örgütü, ikincisi bölücü terör örgütü. Onun dışında vatanına milletine sadık bayrağını yurdunu seven bütün  öğretmenlerimiz için kapılar sonuna kadar açıktır.

KHK'DAN VAZGEÇMEK GİBİ KONULAR ASLA SÖZ KONUSU OLMAZ

Biz muhalefet partilerinin genel başkanlarıyla yaptığımız konuşmada şunu söyledik. OHAL’de çıkarılan bütün KHK’ları geciktirmeden Meclis’e göndereceğiz, görüşmesini sağlayacağız. Bunu da yaptık. Birincisi de görüşülmeye başlandı. Zannediyorum önümüzdeki hafta görüşmeler devam edecek. Bunlarla ilgili kafanıza takılan, düzeltilmesinde yarar gördüğünüz hususlar varsa, makul gördüklerimizi dikkate alırız dedik. Değişen bir şey yok, sözümüzün arkasındayız. Bu aslında bütün kanunlarda oluyor. Grup başkanvekilleri görüşüyorlar, anlaşamadıkları noktaları nasıl aşacaklarına karar veriyorlar. Yoksa yani çıkarılan kanun hükmünde kararnameden vazgeçmek gibi konular asla söz konusu olmaz. 

FETÖ’YLE MÜCADELE KAPSAMINDA HAKSIZLIĞA UĞRADIĞINI İDDİA EDENLER… SONUÇLAR NE ZAMAN?

Burada şunu bilmenizde yarar var. İşlem yapılanların sayısından fazla başvuru var. Ne olur ne olmaz bana da böyle işlem yapılır diye tedbirli davranıp önceden başvuranlar da var. Ne yaptıklarını bilmiyorum ama, doğru bir iş yapmadıklarından da eminim. Maalesef FETÖ burada da bir yanıltma hareketine girmiş durumda. Ama bizim bu millete sözümüz, bu itirazları kılı kırk yararak değerlendireceğiz. 70 binin üzerinde itiraz var. Mekanizmaları kuruldu, değerlendirme heyetleriyle bu kararları veren heyetler değiştirildi. Olur ya başka gözün bakmasında fayda var. Aynı heyet olsa ne değişti kardeşim yeni bir olay mı oldu sorusu olabilir. Bakan yardımcılarının başkanlığında heyetler oluşturuldu. Onlar inceleniyor. İtirazlarda ortaya konan gerekçeler dikkate alınıyor. İtiraz da diyor ki ben bylock’ta yoktum, filanca yere gitmedim gelmedim, bunlar birer birer detayına girmek suretiyle gözden geçirilecek ve bundan sonra da bu dosya kapatılacak.

Şimdi ne yazık ki ana muhalefet partisi başkanı, 15 Temmuz'u bıraktı, sanki millet mağdur olmamış, şehitler olmamış gazilerimiz yaralanmamış, bir mağdur edebiyatıdır diyor. Bırak kardeşim, milletin mağduriyeti mi önemli yoksa darbecilerin mağduriyeti mi önemli? Onun için hiç kimse çağın vebası bu terör örgütünün yaptıklarını sulandırmaya kalkmasın. Bunlar sadece Türkiye’nin değil dünyanın başına beladır. Bunlara öyle veya böyle destek anlamına gelecek her türlü açıklama bu millete zulümdür.