Çelik'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"AB göçmen konusundaki sınava geçememiştir. Bu sınavı geçemeyince aşırı sağ göçmen düşmanlığı politikası karşısında sınırları kapatmak gibi yaklaşımlar ürettiler. Kamuoylarını zehirliyorlar burada da. Bu büyük bir yalan. Türkiye karşıtlığı üzerinden kamuouyunu zehirledikelrini söylüyorum. Herhangi bir siyasetçiniz Erdoğan düşmanlığı yapmadan haber olamıyor, gündemde yer alamıyor. Onu kaldırdığın zaman Türkiye düşmanlığı çıkıyor altından."

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik, Türk bakanların Almanya'da Türklerle yapacağı toplantıların engellenmesinden yerel makamların değil, hükümetin sorumlu olduğunu belirterek, "Sistematik bir engelleme söz konusudur." dedi. Çelik sözlerini "Türkiye ile kendi aralarında bir Berlin duvarı kuruyorlar. Ama bu burada kalmıyor." ifadeleriyle sürdürdü.

"Almanya kendi seçimleri sebebiyle bu dalgaya girmiş gözüküyor."

"Avrupalıların Trump'a niye kızdığını anlamış değilim, hakları var mı buna? Bizim söyleme hakkımız var, açık kapı politikası uyguluyoruz."

"Şimdi Türkiye ile kendi aralarına bir Berlin Duvarı örüyorlar."

"Avrupa'nın ortasında aşırı sağ gruplar oturup toplantı yapıyorlar."

"Biz bir Avrupa devletiyiz. Biz Avrupa'da misafir değil ev sahibiyiz. Avrupa'nın geleceği hakkında söyleyecek sözümüz var."

"ABD'ye söylüyorum, PYD'ye karşı tavır alın, Anti Amerikanizm'den hiçbir şey kalmaz."

"Türkiye AB'ye üye olsun mu diye sorduğumuzda vatandaşlarımıza, yüksek oranda 'olsun' çıkıyor. Ama AB Türkiye'yi alır mı diye sorduğumuzda net bir şekilde olumsuz çıkıyor çünkü oradaki çifte standartı görüyorlar."

"Bir yandan bütün dünyaya göçmenlere sahip çıkma mesajı veriyorlar ama kendilerinin attığı bir adım yok."

"2017 yılının dünya için yeni bir sayfa açacağını düşünüyorum."

"AB'nin çok önemli yetkilileri diyor ki Trump yönetimi bizim için tehdittir. Bu son iki ayda ortaya çıktı. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ortaya çıkan 50 yıllık düzeni sorgulayan bir şey."