Anayasa Mahkemesi çok önemli bir karar imza attı. Yıllık izinde dahi, kurumdan müsade almadan yurt dışında üç günü geçirenlerin firari sayılacağına hükmeden kanun maddesini iptal eden Anayasa Mahkemesi, askerlerin seyahat özgürlüğünü genişletti. Tüm personeli ilgilendiren bu önemli karar 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Anayasa Mahkemesi askerlerin, herhangi bir nedenle izinli olsa dahi, yabancı ülkeye gitme müsaadesi bulunmaksızın ülke sınırları dışında üç günü geçirenlerin yabancı ülkeye kaçmış sayılarak bir yıldan beş yıla kadar hapis ile cezalandırıldıkları kanun maddesini, Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Resmi Gazete'de bugün yayımlanan bu karar askerlerin seyahat özgürlüğünü genişletti.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nin izinde olan askeri personelin müsaade almadan yurt dışına çıkışıyla ilgili maddesinin iptali için yaptığı başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, oy çokluğuyla Anayasa'nın 2., 13. ve 23. Maddelerine aykırı bularak iptaline karar verdi.

SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜ SINIRLANIYOR

Anayasa Mahkemesi kararında şu ifadeleri kullandı: 'Askerlikten kaçma kastı olmadığı açık olan asker kişilerin, salt yurt dışı izni almadıkları veya alamadıkları gerekçesiyle yurt dışında üç günü geçirmelerinin itiraz konusu kuralla yabancı memlekette firar suçu olarak nitelendirilmesi ve bu eylemleri gerçekleştiren askeri kişilerin bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları hukuk devletinin gereği olan 'adalet' ve 'hakkaniyet' ilkeleriyle bağdaşmadığı gibi kuralla seyahat özgürlüğüne getirilen bu sınırlama demokratik düzeninin gerekleriyle bağdaşan ölçülü bir sınırlama niteliği de taşımamaktadır.'

9 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Anayasa Mahkemesi, maddenin iptal edilmesi nedeniyle doğacak hukuksal boşluğun kamu yararını ihlal edecek nitelikte gördüğünden, iptal hükmünün, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak 9 ay sonra yürürlüğe girmesini kararlaştırdı.

OHAL uygulaması nedeniyle tüm kamu çalışanları, çalıştıkları kurumdan 'yurt dışına çıkışına mani bir durum yoktur' yazısı alıyor.