Fethiye Hisarönü’ndeki bir yunus gösteri merkezinden 2010 yılında İngiliz Born Free Vakfı tarafından alınarak Gökova Karacasöğüt’te bir koyda 1,5 yıldır rehabilitasyon merkezinde doğal yaşam şartlarına hazırlanan ve üzerine uydudan izleme cihazı takılarak 9 Mayıs’ta tekrar denize bırakılan Tom isimli yunus iki gündür Kuşadası Körfezi’nde ortaya çıktı.
Bilgi eksikliği nedeniyle her yerde olduğu gibi Kuşadası’nda da yaralı sanılan ve beslenmeye çalışılan yunus hakkında gerekli bilgileri vermek ve yunusun hareketlerini izlemek için yaralı ve gösteri yunuslarını tedavi ve rehabilite eden Born Free Vakfı’ndan Amerikalı uzman Jeff Foster ile projede görev alan Derya Yıldırım Kuşadası’na geldi. Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile irtibat kuran proje ekibiyle birlikte, Kuşadası Sahil Güvenlik Komutanlığını ziyaret eden uzmanlar, önce denizden yunusun bugünkü barınma yeri olan Korumar Oteli önünde incelemelerde bulunuldu. Daha sonra Korumar Otel iskelesinden yunusun hareketleri takip edildi ve durum değerlendirilmesi yapıldı. Sabah saatlerinde EKODOSD dalgıçlarından Ahmet Azbazdar ve Cumhur Gedik tarafından yunusun su altı görüntüleri çekilerek, bir yarası olup olmadığı konusunda kontrolleri yapıldı. Korumar Otel tarafından otel müşterilerine yunusla ilgili neler yapılması konusunda duyuru yapıldı, iskeleye uyarı yazıları asıldı.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yunusun bu bölgede ne kadar süre kalacağı bilinmediğinden, tüm vatandaşların bu konuda bilgi sahibi olması ve yunusla karşılaşıldığında nelerin yapılması gerektiği konusunda acil bir broşür hazırlanmasının düşünüldüğünü söyledi. Öncelikle yunusa kesinlikle dışarıdan balık ve benzeri yiyeceklerin verilmemesi gerektiği konusunda tüm kurum ve vatandaşların uyarılacağını kaydeden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, sözlerini şöyle tamamladı: “Vatandaşlardan ve turistlerden yunusun yanına yüzerek yaklaşılmaması, ilgi gösterilmemesi kendi haline bırakılması ve uzaktan izlenilmesi istenecek. Turizm kenti Kuşadası’nda, özellikle balıkçıların, yatçıların, deniz sporlarıyla uğraşanların çok dikkat etmesi ve duyarlı olmaları yunusun doğal ortama uyum sağlaması açısından olumlu olacaktır. Born Free Vakfı ve EKODOSD Derneği yunusun doğal ortama uyum sağlaması için işbirliğini sürdüreceklerdir.“

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg