İsrail"in büyük gazetelerinden Haaretz, ABD"nin Ankara ile olan ilişkilerin soğumasının, Washington"un Ermeniler veya Kürtlere olan sempatisinden değil, Yunan lobisinin etkinliğinden kaynaklandığını öne sürdü ve ABD'de görev yapan yunan kökenli siyasetçiler ve üst düzey yetkililerin listesini verdi.

Haaretz, İsrail"in Beyaz Sarayı ve Kongre"deki imajı ve prestijisinin son yıllarda ağır darbelere uğradığı, buna karşın Türkiye"nin Washington"da ihtiyaç duyulan bir ülke haline geldiğini yazdı.
Gazete, Davos olayı ve İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı General Avi Mizrahi"nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"a “sözlü karşı saldırı" ile Türk hükümeti ve ordusundan gelen “karşı karşı saldırı"na dikkat çektiği analizde İsrail, Washington nezdinde ağırlık kaybederken Türkiye"nin öneminin arttığı yorumunu yaptı. Gazete şu görüşleri dile getirdi:
“Daha da kritik olan; yabancılarca, özellikle Türkiye gibi ülkelerce algılanan, İsrail"in siyasi ve askeri gücündeki azalma. Yıllarca İsrail, Washington"da sözünü tutan bir ülke olarak görülüyordu ancak son 10 yılda Türkiye farklı bir pozisyona geldi, Washington"da ihtiyaç duyulan bir ülke haline geldi. Aynı zamanda İsrail, Türkiye ile ilişkileri iyileştirmek konusunda yönetimi ve Kongre"yi etkileyebilmek için fazla güçsüz olarak algılanıyor."
Haaretz, Türkiye"nin NATO ittifakı ve geçmişte Saddam Hüseyin"e uygulanan ambargoda yaptığı işbirliğinin taşıdığı öneme karşın ABD"nin Ankara ile olan ilişkilerin soğumasının, Washington"un Ermeniler veya Kürtlere olan sempatisinden değil, Yunan lobisinin etkinliğinden kaynaklandığını öne sürdü. Gazete şöyle devam etti:
“Burada Yunan kökenli siyasetçiler ve üst düzey yetkililer listesinin bir kısmını aktarıyoruz: Eski Başkan Yardımcısı Spiro Agnew, eski demokrat başkan adayı Michael Dukakis, Senatör Paul Sarbanes, ağır topu eski Kongre üyeleri Paul Tsongas ve John Brademas ve eski CİA Başkanı George Tenet. Türk kökenli mevkidaşlarının tam listesi ise: Kimse yok. Türkiye, Yunanlıların avantajını, doğrudan savunma müttefiki İsrail"i, dolaylı olarak da AİPAC"yi (ABD"li Musevi lobi) kullanarak dengelemeye çalıştı. Bu iki oyuncunun imajı ve prestijisi son yıllarda Beyaz Saray ve Capitol Hill"in (Kongre) gözünde birkaç darbe yedi."
Haaretz, İsrail ordusunun Gazze konusunda, Sivil Yönetimi kuruluşunun rolünü marjinalleştirmek ve medya mensuplarına kuvvetleri ile birlikte Gazze"ye girmesine izin vermemek olmak üzere, iki önemli hata yaptığını da yazdı.

MİLLİYET