Yunanistan Başbakanı Kastos Karamanlis, Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattını "tarihi öneme sahip bir proje" olarak nitelendirdi.
Türkiye-Yunanistan doğal gaz boru hattı açılışı töreninde konuşan Karamanlis, "Bugün, tarihi öneme sahip bu projenin tamamlanmasından duyulan ortak memnuniyet günüdür" dedi.
Karamanlis, Türkiye ve Yunanistan"ı birleştirecek yeni köprüler inşa ederek, ikili ve çoklu işbirliğinin geleceğine yönelik çok daha iyimser olduklarını söyledi.
Doğal gazı Hazar Denizi ve Orta Doğu"dan Türkiye, Yunanistan ve İtalya üzerinden Orta Avrupa"ya taşıyacak Doğu Avrupa Doğal Gaz Ringini oluşturarak önemli bir adım attıklarını belirten Karamanlis, ikinci adımın ise Yunan doğal gazını İtalya"ya taşıyacak olan su altı boru hattı projesi olduğunu ifade etti.
Karamanlis, söz konusu projenin, taraf olan tüm ülkeler, üretici ülkeler ve Avrupa"daki büyük tüketici pazarlarının yararına olacağını söyledi. Bugün yapılan açılışın daha büyük başarılar için bir adım teşkil ettiğini ifade eden Karamanlis, AB"nin Doğu Avrupa Doğal Gaz Ringini, Orta Avrupa"ya doğal gaz sağlanmasındaki beş ana öncelikli hata dahil etmesinin de bir tesadüf olmadığına işaret etti.
Boru hattının Meriç yatağındaki bölümünün, nehrin yatağına ve akışına zarar vermemesi ve özellikle çevrenin tahrip olmaması için son teknolojiyle yapıldığını kaydeden Karamanlis, yılda 11,6 milyar metre küp kapasitesi olan boru hattının, "Yunanistan"ı uluslararası bir enerji kanalına dönüştüren çok önemli enerji hatları serisinin ilkini oluşturduğunu" kaydetti.
Bu projenin Yunanistan-Türkiye işbirliğine, iki ülkenin kalkınmasına ve bölgede istikrarın pekişmesine katkıda bulunacağını belirten Karamanlis, uluslararası enerji konularını idarenin, küresel ekonominin ve günümüzün modern ekonomi diplomasisinin önemli konularından biri olduğunu bildirdi.
Karamanlis, enerji alanında karşılıklı bağımlılığın kalkınmada karşılıklı bağımlılık, çıkarların uyumluluğu, istikrar ve karşılıklı yarara dayalı işbirliği anlamına geldiğini ifade etti. Karamanlis, "Boru hattı sadece kalkınma için değil, Türk-Yunan ilişkilerini güçlendirmek için enerji veriyor. İkili ilişkilerimize yarıyor.
Ülkelerimize Orta Avrupa"ya yönelik bir enerji merkezi statüsü kazandırıyor. Yakın gelecekte Yunanistan ve Türkiye Avrupa"nın enerji ihtiyacına ortaklaşa katkıda bulunabilecekler ve gerçekten bu katkı, kritik önemde olduğu bir zamanda yapılıyor" dedi.
"Meriç"ten taze kanallara önemli bir işbirliği mesajı gönderdiklerini" belirten Karamanlis, "Bu, halklarımız için bir büyüme, ilerleme ve refah mesajıdır. Verimli ve umut verici bir mesaj" dedi.

AÇILIŞ TÖRENİNDEN NOTLAR
Törenler, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis"in Kipi sınır köprüsünün orta noktasında buluşarak el sıkışması ve Erdoğan"ın aracıyla birlikte İpsala tören alanına gitmeleriyle başladı. Törene, bir önceki Yunan hükümetinde Kalkınma Bakanı olarak görev yapan, bu dönemde ise Parlamento Başkanlığına seçilen, boru Hattının tüm aşamalarında Yunan tarafı adına temasları yürüten Dimitris Siyufas da katıldı.
Türk-Yunan Doğalgaz Boru Hattının açılışı Yunan televizyonlarından canlı olarak yayınlanırken, Yunan basın yayın organları, töreni, "Dostluk" ve "Tarihi Anlaşma" olarak nitelendirdiler.
Yunan basın yayın organları, bu projenin hayata geçirilmesiyle Yunanistan"ın bölgenin enerji haritasında yerini alacağı ve bu tarihi adımın Türk-Yunan ilişkilerinin tüm alanlarına olumlu etkisi olmasının beklendiği yorumunu yaptılar.
Töreni izleyen gazeteciler arasında en yoğun dolaşan söylenti, "Yunan tarafının törene ABD Enerji Bakanı Samuel Bodman"ın katılımını istemediği, ancak Türk tarafının ısrarı üzerine kabullendiği" oldu.
Yunan basın yayın organları törenle ilgili haberlerinde, Karamanlis"in Yunan tarafındaki törenden sonra, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliev ile yaptığı görüşmenin önemine dikkati çektiler ve Yunan tarafının, Azerbaycan"ın doğal gaz talebini karşılama noktasında sorun yaşayabileceği değerlendirmesini yaptığını öne sürdüler.
Yunan televizyonları, Türk tarafının projeye büyük önem verdiğini, hazırlanan tören ve sıcak karşılamayla gösterdiğini ve Yunan heyetinin kötü hava koşullarına rağmen sıcak ilgi gördüğünü belirttiler.
Sınırın her iki tarafında da yapılan törenlerde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı, iki tarafın da tören için detaylı hazırlık yaptığı gözlendi.
Türk ve Yunan heyetleri yaklaşık 200"er kişiden oluştu. Törenleri yüzlerce Türk, Yunan ve yabancı gazeteci izledi.
Türk tarafında yapılan törende müzik tercihi Yunanlı besteci Stamatis Spanudakis yönünde olurken, Yunan tarafı Emma Chaplin"i tercih etti.
Öğle saatlerinde başlayan yağmur ve soğuk rüzgar, Yunan tarafında doğal gaz kontrol noktasındaki törene sıra geldiğinde yerini güneşli havaya bıraktı.

Milliyet