Yunan basınının Papadimos'un 11 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Papulyas'a ilettiği mektuba dayandırdığı habere göre, Papadimos, Haziran sonunda ülkenin parasız kalacağı uyarısında bulundu. Papadimos mektubunda seçimlerden sonra kurtarma paketinden gelecek dilimler kesilirse, Haziran sonunda Yunanistan'ın parasız kalacağını bildirdi.

Papadimos mektubunda Haziran ortalarından itibaren devletin ihtiyaçlarının karşılanmasının tamamen IMF ve EFSF'den gelecek fonlara bağlı olacağını vurguladı, devletin harcamalarının toplanan vergilerin üzerinde olduğuna işaret ettiği belirtti.

Mevcut siyasi ortamın ve ülkenin avrodaki geleceğinin belirsizliğinin bankalardaki likiditeyi önemli derecede etkileyeceği uyarısında bulunan Papadimos, ülkede bir istikrar ve güven ortamı oluşturmanın önemine işaret etti.

Öte yandan Yunanistan'da siyasi berlirsizlik dönemi olan 1-9 Mayıs 2012 tarihleri arasında, Yunan bankalarından çekilen paraların 2 milyar avroyu bulduğu belirtildi.

Hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde Papulyas, 14 Mayıs Pazartesi günü liderlere, Merkez Bankası Başkanı Yorgo Provopulos ile görüştüğünü ve kendisinin bankalardan saat 16.00'ya kadar 700 milyon avro kadar mevduat çıkışı olduğunu söylediğini aktarmış hükümet kurulmasının önemine işaret etmişti.

-Halk avroda kalmayı istiyor ancak kemer sıkmaya karşı-

Ancak AB ve IMF ile imzalanan kurtarma paketinin yükümlülüklerine uyarsa kredinin gelecek dilimlerini alabilecek olan Yunanistan'da memorandumun şartlarına karşı olan SYRIZA ile memorandum yanlısı Yeni Demokrasi Partisi (ND) arasında başa baş mücadele sürüyor.

Pazar günü yayımlanan son anketlere göre ND yüzde 23.3-25.8 aralığındaki oyla birinci gelirken, SYRIZA'nın yüzde 1.1 ila 5.7 oranında önünde bulunuyor. SYRIZA'nın oyları ise yüzde 20.1-23.2 aralığında gözüküyor.

Bu iki partiyi memorandum yanlısı Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) yüzde 12.6-14 aralığında değişen oy oranı ile üçüncü parti olarak izliyor.

Anketlere göre parlamentoya girecek diğer partiler Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Bağımsız Yunanlılar, Demokratik Sol ve ırkçı Altın Şafak olacak. Bazı anketlere göre Drasi (Hareket)-Yeniden Yarat koalisyonu da yüzde 3 barajını aşarak parlamentoya girebiliyor.

Anketlere göre Yunanistan'ın avro bölgesinde kalmasını isteyen Yunanlıların oranı ise yüzde 87.8, ancak halkın yüzde 64.8'i kurtarma paketinin şartlarının yeniden müzakere edilmesini, yüzde 21.1'i ise anlaşmanın iptal edilmesini istiyor.