Ülke kredi notlarının düşmeye başlaması, ardından AB ekonomisinin daraldığı haberleri Avrupalı siyasî grupları çileden çıkardı. Avrupalı Muhafazakâr ve Reformcular Grubu, 'kurtarılamayacak durumdaki' Yunanistan'ın Euro'dan çıkarılması gerektiği görüşünde.

Müteselsil zirvelere rağmen ekonomisi düzelmeyen Avrupa Birliği'ne (AB) bir kötü haber daha geldi. AB istatistik kurumu Eurostat, hem ortak para birimi Euro'yu kullanan 17 ülkenin hem de bütün üyeleri kapsayan 27'li AB ekonomisinin 2011'in son çeyreğinde yüzde 0,3 oranında küçüldüğünü açıkladı. Kötü haberlerin artması üzerine Yunanistan'ın Euro'dan çıkarılmasını isteyenlerin sesi daha yüksek çıkmaya başladı. Yunanistan'ın artık AB zirveleri, maliye bakanlarının kararları ile kurtarılamayacak duruma düştüğüne işaret eden Avrupalı siyasi gruplar, en iyi yolun, ülkenin ortak para biriminden çıkması olduğunu savunuyor. 1 Mart'ta son iki yıldaki 18. zirvesini yapacak AB ise şimdiye kadar Yunanistan'ın Euro'dan atılması fikrine şiddetle itiraz etti.

Avrupalı Muhafazakâr ve Reformcular Grubu'ndan (AMR) yapılan açıklamada en iyi çözümün Yunanistan'ın kontrollü şekilde Euro'dan çıkarılması olduğu savunuldu. Avrupa Parlamentosu'nun "Avrupa şüphecisi" grubu olarak bilinen AMR Başkanı Martin Callanan, zirvelerin neredeyse merasimlere dönüştüğüne ve hiçbir işe yaramadığına işaret ederek 1 Mart'taki zirvenin Yunanistan'ın Euro'dan çıkarılması kararını alması gerektiğini kaydetti. Avrupalı liderlerin hakikatten koptuğunu ve alınan tedbirlerle Yunanistan'ın kurtulabileceğine artık kimsenin inanmadığını belirten Callanan, bütün tedbirler alınsa bile Yunanistan'ın 2020'deki iktisadi vaziyetinin bugün kriz içinde debelenen İtalya'dan daha beter olacağını savundu. Callanan, Yunanistan'ın pazar günü kabul ettiği yeni kemer sıkma kararlarının uygulanabileceği garantisini de kimsenin veremediğine dikkat çekti.

KÖTÜ HABERLER ZİNCİRİ

Euro Bölgesi ekonomisinin küçüldüğü haberleri bir dizi kötü gelişmeyi takip ediyor. AB'nin en büyük baş ağrısı Yunanistan'ın pazar günü büyük protestolar eşiğinde 3,2 milyar Euro'luk kemer sıkma paketini kabul etmesine rağmen Brüksel yeni para yardımını tekrar erteledi. Yunan hükümetinin aldığı yeni kararın uygulanıp uygulanamayacağı da esrarını koruyor. Salı günü Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan başka bir rapor Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İngiltere, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs Rum Kesimi, Macaristan ve Slovenya'yı kamu borçlarının artması ve rekabet güçlerinin azalması karşısında yeni krizlerle karşı karşıya kalabilecekleri konusunda uyardı. Kredi derecelendirme kurumu Moody's de pazartesi günü İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Slovakya ve Slovenya'nın notlarını kırmıştı