Hıdrellez bahar şenliklerine katılmak üzere Kuşadası Belediyesi'nin davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Makedonya'nın ünlü Djambo Agusevi orkestrasının Yunanistan'a giriş yapmasına izin verilmedi.

Dün gece (Cumartesi) Kuşadası Belediyesi tarafından Atatürk Meydanı'nda düzenlenen Hıdrellez Bahar Şenlikleri'ne Kuşadası Belediyesi tarafından davet edilen Makedon orkestrası, Türkiye'ye mesafenin yakın olması nedeniyle Yunanistan üzerinden gelmek istedi. Ancak, Yunan polisi, Makedonya sınırından giriş yapmak isteyen 8 kişiden oluşan ve 3 üyesi Türk asıllı olan ünlü Makedon orkestra grubuna, Türk asıllı üç üyenin soyismindeki bir harfi bahane ederek, izin vermedi. Yunan polisi ile saatler süren tartışmanın ardından tüm girişimlere rağmen Yunanistan'a giremeyen ve Kuşadası'ndaki konsere yetişmek için zamanları azalan orkestra üyeleri, mecburen daha uzak olan Bulgaristan yolunu kullandı ve konsere yarım saat kala Kuşadası'na gelebildi. Yunanistan sınırında yaşadıkları soruna rağmen zor da olsa Kuşadası'nda konsere yetişen Djambo Agusevi orkestrası, kısa bir dinlenmenin ardından Kuşadası Belediyesi Hıdrellez Şenlikleri'nde sahneye çıkarak 10 bin kişiye unutulmaz bir gece yaşattı.

YUNANİSTAN'IN TAVRI İNSANLIK DIŞI
Makedon Orkestrası Djambo Agusevi'nin solistlerinden Türk asıllı Makedon vatandaşı Cemal Agusev, Yunanistan sınırında yaşadıklarının tam bir Çin işkencesi olduğunu belirterek, Yunan polisinin soy isimlerindeki bir harfi bahane ederek, kendilerinin Yunanistan üzerinden Türkiye'ye gelmelerine izin vermediğini söyledi. Her türlü evrakları tamam olmasına rağmen Yunan polisinin kendilerine yaptığı davranışının insan haklarına aykırı olduğunu kaydeden Cemal (Dzemal) Agusev, şöyle konuştu: "Bize yapılan muamele insanlık dışıdır. Hepimiz Makedonya vatandaşıyız, bir kısmımız Türk asıllı. Ama bizim Yunanistan dahil tüm Balkanlar ve Avrupa'nın bir çok ülkesinde hayranlarımız var. Bizi tanıdıkları halde Türkiye'ye Kuşadası'na konsere gitmemiz nedeniyle Yunanistan üzerinden Türkiye'ye giriş yapmamızı engellediler."

BULGARLAR BİR ZORLUK ÇIKARMADI
Yunanistan sınırında yaşadıklarını ömrü boyunca unutmayacağını belirten Cemal Agusev, şunları söyledi: "Biz, sanatçıyız ama her şeyden önce insanız. Bizlerin her türlü evrakları tamam olmasına rağmen Yunanistan sınırında büyük bir sorun yaşadık. Kuşadası Belediyesi bizi Hıdrellez şenlikleri için davet etti. Ancak, Türkiye'ye Yunanistan üzerinden gelemedik. Bu yolu tercih etmemizin nedeni daha yakın olmasıydı. Bize sundukları gerekçe ise benim ve birkaç üyemizin soy ismindeki bir harf. Bize bu şekilde

Avrupa Birliği ülkelerine giremezsiniz dediler. Biz, ilk defa Türkiye'ye gelmiyoruz."
Türkiye'de birçok konser verdiklerini anlatan Agusev, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aynı şekilde Avrupa'nın bir çok ülkesinde konserler verdik. Hatta geçen hafta İsviçre'de konser verdik. Balkanlarda, Avrupa'da ve hatta Yunanistan'da bile birçok hayranımız var. Bizi Yunanistan'a almamalarının nedeni Makedonya pasaportu taşıyor olmamız. Bize yaşattıkları bu insanlık dışı Çin işkencesinin ardından, konsere yetişmemiz için zamanımız daraldı. Ancak biz her şeye rağmen Bulgaristan yolunu kullandık.

Bulgaristan'da Avrupa Birliği ülkesi olmasına rağmen bize bir zorluk çıkarmadı. 5 saat daha uzun olan bu yol üzerinden Türkiye'ye giriş yaptık ve konsere yarım saat kala Kuşadası'na geldik."

 

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg