Yunanistan'da hükümet kurma çalışmalarının zora girmesi ardından Avrupa genelinde özellikle bankalara ait hisse senetelerinin değerlerinde büyük düşüşler yaşandı.

Koalisyon hükümetinin kurulamaması, Yunanistan'da uluslararası destekle oluşturulan kemer sıkma programının uygulanamayabileceği ve dolayısıyla bunun bir yansıması olarak euro bölgesinin büyük bir kirize daha girebileceği olasılığını gündeme getirdi.

Demokratik Sol Parti lideri Fotis Kuvelis, bu sabah Yunan televizyonunda yaptığı açıklamada Syriza katılmadığı sürece, kendilerinin de kurtarma paketlerini destekleyen partilerle koalisyona girmeyeceğini söyledi.

Kuvelis, süreçten bir birlik hükümeti çıkamayacağını, Syriza'nın yer almadığı bir hükümetin yeterli halk ve meclis desteğine kavuşamayacağını belirtti.

Syriza, yeni kemer sıkma adımları alınmasını destekleyen hiç bir koalisyona destek vermeyeceğini vurguluyor.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, bugün koalisyon görüşmelerini sürdürmek üzere dört partinin liderlerini akşam saatlerinde (TSİ 19.30) cumhurbaşkanlığı sarayına davet etmişti.

Bu partiler Yeni Demokrasi ve Pasok ile Syriza ve Demokratik Sol Parti idi.

HİSSELERDEKİ DÜŞÜŞ YÜZDE 4'Ü GEÇTİ
Bankalara ait hisse senetleri İspanya ve Fransa'da değer kaybına uğradı. Madrid merkezli Ibex Bankası'nın hisse senetlerindeki düşüş oranı yüzde 2,8'i buldu; Cac bankasının hisselerindeki düşüş ise yüzde 2,2 oldu.

Fransız BNP Paribas'ın hisseleri yüzde 3,4 oranında değer kaybederken, bu düşüş Societe Generale için yüzde 3,3 oldu.

Credit Agricole'nin hisseleri ise yüzde 3,4 oranında düştü.

İspanya'daki diğer bankalardan Banco Santander ve Bankia'nın hisseleri, sırasıyla, yüzde 3,4 ve yüzde 4,4 oranında düştü. Söz konusu iki banka hükümetin yeni düzenlemesi uyarınca kriz anlarına dayanıklılığı arttırma önlemleri çerçevesinde güvence fonu olarak 2 milyar 700 milyon ve 2 milyar 100 milyon euro ayırdıklarını açıkladılar.

PETROL FİYATLARI
Petrol fiyatlarında da düşüş yaşandı; bu düşüşün ekonomik faaliyetlerde daralma yaşanacağı endişesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Brent ham petrolü varil başına 1 dolar 69 cent ucuzladı. Brent petrolü mart ayında varil olarak 128 dolardan satılıyordu.

ABD ham petrolü de 1 dolar 86 centlik bir ucuzlamayla 94 dolar 27 centten satılıyor.

KEMER SIKMAYA KARŞILAR
Bu gelişmelerin arkasında euro bölgesinin geleceği ile ilgili beklentiler bulunuyor.

Yunanistan'da hükümet olmayışı, kemer sıkma önemlerini uygulama yeteneğinin sorgulanmasına yol açıyor. Yunanistan aldığı uluslararası yardımlara karşılık olarak böyle bir kemer sıkma programı uygulamayı kabul etmişti.

Yunanistan vaad ettiği ve özellikle kamu harcamalarının azaltılmasına yönelik programı uygulamaz ise, kendisine söz verilen yardımları alamayacak.

Yardım alamayan bir Yunan ekonomisinin, euro bölgesinin bir parçası olarak işlevselliğini kaybetmesinden endişe ediliyor.

Belirsizliği arttıran bir diğer etken de uluslararası destekle oluştrulan kemer sıkma programına karşı çıkan partilerin son genel seçimde iyi sonuçlar elde etmiş olmaları.