Bazı kanser türlerinin nedenini tespit etmek mümkün olabilirken, bu durum yumurtalık kanseri için geçerli olamamaktadır. Yumurtalık kanserinin nedeni tam olarak bilinmese de, pek çok risk faktörünün bir rolü olduğu düşünülmektedir. Risk faktörleri arasında ise hormonal, genetik ve yaşam tarzı risk faktörleri veya bunların bir kombinasyonu bulunmaktadır.

Yumurtalık kanseri nedenleri daha ayrıntılı olarak şöyle sıralanabilmektedir:

Aile Öyküsü ve Genetik Yatkınlık

Ailede yumurtalık kanseri öyküsü bulunuyorsa ve bu kişi anne ya da kız kardeş gibi birinci dereceden bir yakınsa, yumurtalık kanseri geliştirme riskiniz daha yüksek olabilmektedir.

Bazı vakalarda yumurtalık kanserinin nedeni, BRCA1 veya BRCA2 adlı bir gen bozukluğunun genetik olarak miras kalması olabilmektedir. Bunlar hem yumurtalık hem de meme kanserini geliştirme riskini artırabilmektedir.

Diğer yandan, ailede kanser öyküsünün bulunması sizin de yumurtalık kanseri geliştireceğiniz anlamına gelmemektedir. Örnek vermek gerekirse, ailesinde yumurtalık kanseri öyküsü bulunan her 10 kişiden 1'inda yumurtalık kanseri gelişmektedir.

Hormon Tedavisi

Aldığınız hormon tedavisine bağlı olarak yumurtalık kanseri riski artabilmekte ya da azalabilmektedir. Sadece östrojen içeren ilaçlar aldığınız takdirde hormon replasman tedavisi yumurtalık kanseri riskini artırabilmektedir. Kombine östrojen / progesteron tedavisinin ise riski arttırdığı düşünülmemektedir.

Artan Yaş

Yumurtalık kanseri riski, yaşlandıkça arttıkça artmaktadır. Genellikle de menopozdan sonra ortaya çıkmaktadır. Daha genç olan kadınlarda daha nadir karşılaşılan yumurtalık kanseri türleri görülebilmektedir.

Geç Menopoz

Geç bir yaşta menopoza girmenin yumurtalık kanseri gelişimiyle ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Riskin artması daha fazla sayıda ovulasyon döngüsü yaşanmasıyla bağlantılı olabilmektedir. Yumurtlama iltihaplanmaya yol açabilmekte ve kanser riskini artırabilmektedir. Ancak, bu faktörün geçerliliği hala araştırılmaktadır.

Çocuk Doğurmamak

Çocuk doğurmak yumurtalık kanseri riskini azaltabilmektedir. Özellikle, 26 yaşından önce anne olan kadınlarda ve birden çok çocuğu olan kadınlarda yumurtalık kanseri riski daha az olabilmektedir. Diğer yandan, çocuk emzirmek de riski azaltabilen bir faktördür.

Endometriozis

Yapılan araştırmalara göre, endometriozis isimli sağlık problemini yaşayan kadınlarda yumurtalık kanseri geliştirme riski daha yüksek olabilmektedir.

Endometriozis genellikle rahim içini kaplayan hücrelerde başlamaktadır. Ancak, bu durum yumurtalıkları da etkileyebilmektedir.

Aşırı Kilo ya da Obezite

Aşırı kiloya sahip olmak ya da obez olmak, pek çok kanser türünde olduğu gibi yumurtalık kanseri riskini de artırabilmektedir. Özellikle 30 yaşın üzerinde olan ve vücut kitle indeksi yüksek olan kadınlarda yumurtalık kanseri daha yaygın olabilmektedir.

Ameliyat Geçmişi

Üreme organlarıyla ilgili olarak ameliyat geçmişi mevcutsa eğer yumurtalık kanseri riski azalabilmektedir. Özellikle tüp ligasyonu geçiren kadınlarda yumurtalık kanseri riskinin, üçte ikiye kadar azalabildiği gözlemlenmiştir. Bununa birlikte, histerektomi (rahmin alınması) sonrasında bu risk üçte bir oranında olmaktadır.

Ailedeki Kanserle İlişkili Sendromlar

Yumurtalık kanseri vakalarının bazılarında bu durum spesifik bir gen mutasyonunun mevcut olduğu aile sendromlarıyla ilgili olabilmektedir. Bu sendromlar hasarlı DNA mutasyonlarıyla ilişkilidir. Bazıları şunlardır:

· Lynch Sendromu (kalıtsal polipsiz kolon kanseri veya HNPCC): Bu sendroma sahip olan kadınlarda yumurtalık kanserinin gelişme riski yüzde 10 kadar artabilmektedir. Artan risk kolon kanseri ve rahim kanseri için de geçerlidir.

· Peutz-Jeghers Sendromu: Bu sendrom, STK11 genindeki mutasyonlarla alakalı bir durumdur. Yumurtalık kanseri riskini de artırabilmektedir. Bununla birlikte, kolon polipleri ve sindirim sistemi kanserleri için de bir risk faktörüdür.

· Cowden sendromu: Tümör hamartoma sendromu olarak da bilinmektedir. PTEN genindeki bir mutasyon sonucunda oluşmaktadır. Bu sendrom, yumurtalık kanseri, meme kanseri ve tiroid kanseri durumunda hamartomlar denen iyi huylu tümörlerin riskini artırabilmektedir.

Talk Pudrası

Pek çok kişisel bakım ve kozmetik ürününde kullanılan talk maddesi, yumurtalık kanseri riskini artırabilmektedir. Talk içeren ürünleri kullanmayı tercih etmeyerek yumurtalık kanseri riskini azaltmak mümkün olabilmektedir.

Diyet

Yüksek yağ içeren diyetleri daha fazla tercih etmenin yumurtalık kanseri riskini artırabileceği düşünülmektedir. Ancak, diyetlerin kanser gelişiminde ne kadar risk faktörü olabileceğiyle ilgili araştırmalar çok az kanıt olduğu için hala devam etmektedir.

Sigara

Sigara içmek pek çok kanser gibi yumurtalık kanseri riskini de artırabilen bir faktördür. Pek çok kanser türüne yol açabileceği için en doğru olan sigarayı bırakmak olacaktır.

Yumurtalık Kanseri Nedir?

Yumurtalık kanseri, kadın üreme sisteminin bir parçası olan yumurtalıklarda gelişen bir kanser türüdür. Anormal doku büyümesi (malign tümör) sonucunda gelişmektedir. Kadınlarda en sık görülen kanserler arasında üçüncüdür. Bununla birlikte, kadınlarda kanser ölümleri sıralamasında ise beşinci sırada gelmektedir.

Yumurtalık Kanseri Tedavisi

Yumurtalık kanseri nasıl geçer? Yumurtalık kanserinin tedavisi, kanserin tipine ve evresine, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişmektedir. Uygulanabilecek olan tedavi yöntemleri arasında ise yumurtalık kanseri ameliyatı, kemoterapi, radyasyon tedavisi ve palyatif tedavi ya da bunların bir kombinasyonu bulunmaktadır.

Yumurtalık Kanseri İçin Hangi Doktora Gidilir?

Yumurtalık kanseri tanısı ve tedavisi için kadın hastalıkları ve doğum, jinekoloji, genel cerrahi, tıbbi onkoloji ve radyoloji bölümlerine başvurulabilmektedir.