Erkek berber ve kuaförleri, yüzde 100’ün üzerinde artan kira ve kozmetik fiyatları nedeniyle zor günler geçirmeye başladı. Yeni berber tarifesi enflasyona göre ayarlansa da özellikle Güngören, Bağcılar, Esenyurt, Avcılar gibi ilçelerde bu fiyatlar her zaman uygulanamıyor.

Yapılan zam genel olarak ortalama yüzde 15’lerde kalıyor. Aksi takdirde 15 günde bir gelen bazı müşteriler 2 ayda bir gelmeyi tercih ediyor. Görüştüğümüz bazı berberler fahiş kira talepleri nedeniyle dükkan kapatmayı planlıyor.

RANDEVU WHATSAPP’TAN

Yasin Kuvaç: 20 yıldır Haznedar’da erkek kuaförlüğü yapıyorum. Oturmuş bir müşteri kitlem var. Geçen yıldan bu yana 15-25 TL gibi sınırlı artışlar yaptık. Kaliteyi en uygun fiyatlara sunmaya çalışıyoruz. Müşteri sorunumuz yok. Hatta randevuların çoğu WhatsApp’tan yapılıyor. Ancak kiralar ve malzeme fiyatları yüzde 100’ün üzerinde arttı. Bu nedenle çark da dönmemeye başladı. Mal sahibi ile anlaşamazsak dükkanı kapatmaktan başka çarem kalmadı.

YÜZDE 130’UN ÜZERİNDE ARTIŞ

Sinan Coşkun: 20 yıllık kuaförüm. Müşteri sorunumuz yok. Boş kaldığımız zaman az. Ancak mal sahibi eski kiracı olmama rağmen yüzde 130’ün üzerinde zam istedi. Burdan çıkıp başka bir yere gitsem daha da çok kira ödemek zorunda kalacağım. Bakmamız gereken ailemiz var. İşin içinden çıkamadığım için dükkanı kapatıp, başka bir kuaförün yanında kalfa olarak çalışacağım.

MÜLK SAHİBİ ÇIKARMA DERDİNDE

Hasan Taşkesen: 30 yıldır Güngören’de kuaförüm. Bölgeye göre fiyat sıkalam bir miktar yüksek algılanabilir ancak üst düzey kalitede hizmet veriyoruz. Tüm malzemelerimiz birinci sınıf. Bu nedenle başka ilçelerden de müşterilerimiz var. Lüks semtlerde ödenen ücretlerin elbette çok düşüğünü talep ediyoruz. Öte yandan tarife dışına çıkıp, piyasanın çok altında iş yapanlar yani haksız rekabet edenler de var. Kira artışları da hiç normal değil. Genelde eski kiracıyı çıkarmanın derdindeler.

‘YÜZDE 50 ARTIŞ SINIRI BİZİ KURTARIR’

İstanbul Berberler Odası Başkanı Şükrü Akyüz de minimum zam yapan tek sektör olduklarına dikkat çekrek şunları söyledi: “Jilet, sabun, şampuan, parfüm, deodorant gibi kozmetik ürünlerine yüzde 100’ün üzerinde zam gelmesine rağmen, müşteriyi kaçıracak hiç bir şekilde fiyat artışı yapmadık. Muhitine göre 40 liraya de sakal traşı yapılıyor, 200 liraya da. Yani tarifeler ilçenin gelir seviyesine göre belirleniyor. İstediğimiz şey öncelikli olarak kira ücretlerine düzenleme. Yani kira artışına limit getirilmeli. Yüzde 50 olması bile bizi kurtarır”.

İŞYERLERİNİ KAPSAMIYOR

Kira artışları, Borçlar Kanunu’na göre, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE), 12 aylık ortalamasına göre belirleniyordu. Ancak ev sahiplerinin fahiş kira taleplerinden sonra burada bir sınırlamaya gidilmişti. Buna göre; 10 Haziran 2022-1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek konut kira sözleşmelerinde artış, bir önceki yılın kirasının yüzde 25’ini geçemeyecek şekilde belirlenmişti. Fakat işyeri kira artışında ‘yüzde 25’ sınırı kapsam dışı bıraklımıştı. Bir başka deyişle işyeri ve dükkan kiralarında Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) her ay açıkladığı 12 aylık ortalama enflasyon baz alınıyor. Bu oran da 3 Ocak itibarıyla yüzde 72.31 olmuştu. Dolayısıyla bu ay kontrat yenileyecek berber dahil tüm esnaf bu oranı aşmayacak şekilde kira artışına muhatap olabilir. Bu açıklanan rakam tavan tutar. İşyeri sahibi isterse daha düşük bir tutarla kira artışı yapabilir. Maalesef bu yasal düzenlemeye çoğu işyerinde uyulmuyor. İşyeri sahipleri düzenlerini bozmamak ve farklı bir yere taşınmamak için mülk sahibinin dayattığı kira artışını mecburen kabul etmek zorunda kalıyor. 

DHA